Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentul European adoptă, în premieră, o rezoluție despre Revoluția română din 1989

strasbourg.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / European Parliament

Parlamentul European va dezbate și adopta în ședință în plen de luni seara, la Strasbourg, o rezoluție despre evenimentele din 1989 din România, potrivit Mediafax.

"Violența folosită împotriva poporului în Decembrie 1989 a marcat puternic societatea românească, iar identificarea persoanelor vinovate de aceste crime rămâne o întrebare dureroasă pentru victimele acelor zile și familiile lor, dar și pentru toți românii", precizează textul rezoluției, publicat de Ziare.com.

Potrivit documentului, revoluția din decembrie 1989 a fost „declanșată prin revolta populară de la Timișoara, continuată în Arad, Brăila, Brașov, Cluj, Constanța, Sibiu, Cisnădie, Hunedoara, Târgu-Mureș, Miercurea-Ciuc, Pitești, București și în alte localități ale țării și transformată în revoluție antitotalitară, care a dus la căderea regimului comunist și la instaurarea democrației, care a marcat, în mod tragic, începutul tranziției poporului român către libertate și stat de drept și care s-a soldat cu pierderea a 1.142 de vieți omenești, rănirea a 3.138 de persoane, și reținerea în detenție a 760 de manifestanți".

Inițiativa dezbaterii a avut-o grupul popularilor europeni (PPE), iar documentul a fost propus de fostul președinte Traian Băsescu și de eurodeputatul Rareș Bogdan (PNL).

„În plenul PE a mai fost comemorată Revoluția de Catifea din Cehia și căderea comunismului în Polonia. Doar Germania a mai obținut Rezoluție, pentru a marca momentul căderii zidului Berlinului", a declarat Rareș Bogdan.