Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis, la Timișoara: ”Cu câteva excepţii, călăii acelor zile se plimbă încă liberi”

klaus_timisoara.jpg

Klaus Iohannis, omagiu pentru eroii și martirii Timișoarei
Image source: 
facebook/Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a participat, luni seară, la slujba de pomenire a eroilor, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Șeful statului a depus o candelă în memoria eroilor Revoluţiei Române, pe platoul din Piaţa Victoriei. Şeful statului a afirmat că, la 30 de ani de la Revoluţie, ”cu câteva excepţii, călăii acelor zile se plimbă încă liberi”.

Şeful statului a afirmat că, la 30 de ani de la Revoluţie, ”cu câteva excepţii, călăii acelor zile se plimbă încă liberi”.

”Îmi plec capul cu deosebit respect pentru voi, urmaşii celor dispăruţi, pentru eroi şi pentru martiri.  Dar, în acelaşi timp, un adânc sentiment de ruşine profundă mă copleşeşte. La 30 de ani de la Revoluţie, cu câteva excepţii, călăii acelor zile se plimbă încă liberi.  Cea mai mare dezonoare pentru istoria României postcomuniste este că nu am aflat încă adevărul despre crimele odioase săvârşite la Revoluţie, în care au fost implicate forţele de represiune ale regimului, în frunte cu Securitatea lui Ceauşescu.Aceste orori nu pot rămâne în continuare nepedepsite, tiranii nu trebuie să scape oprobriului, adevărul cu privire la zilele care au schimbat cursul istoriei trebuie elucidat”, a spus Klaus Iohannis.

 

Şeful statului a mai spus că ”această datorie neîmplinită a Justiţiei trebuie reparată”.

 

”Această datorie neîmplinită a Justiţiei din România trebuie reparată pentru victime, dar şi pentru a restaura în întregime demnitatea unei naţiuni care, în sfârşit, şi-ar recupera astfel integral momentul fondator al democraţiei sale. Mai mult, asumarea corectă a faptelor Revoluţiei din Decembrie 1989, precum şi condamnarea publică a crimelor comunismului reprezintă paşi extrem de importanţi în apărarea amintirii eroilor noştri, precum şi pentru împiedicarea unor deghizări meschine a celor care profită de trecerea timpului şi, implicit, de diluarea memoriei colective.A spune azi că în România lui 1989 nu a existat o revoluţie anticomunistă este un act ruşinos de negare a sacrificiului uman incomensurabil”, a mai spus Iohannis.

În finalul discursului, Klaus Iohannis a menţionat cuvintele emoţionante ale Corinei Untilă, un erou al Revoluţiei de la Timişoara care la 18 ani a fost împuşcată în timpul evenimentelor din Decembrie 1989. Ea a murit în acest an.

”În final, aş dori să dau citire câtorva cuvinte emoţionante ale Corinei Untilă, unul dintre tinerii eroi ai Revoluţiei de la Timişoara, care avea pe atunci 18 ani. Împuşcată pe străzile Timişoarei, ea a fost un om care a trăit simplu şi demn, cu speranţa unei Românii mai bune. Corina s-a stins discret, cu o lună în urmă. Ea a descris cândva cum nu se putea mai bine legătura dintre generaţia ei minunată, care pentru apărarea unor mari cauze a făcut sacrificiul suprem, şi generaţia de astăzi, care păstrează vii aceleaşi valori: <În Decembrie 1989] am câştigat libertate, o nouă identitate ca popor, demnitate şi patriotism. Văd toate acestea la noua generaţie, generaţia «Facebook», şi mă bucură faptul că ei duc mai departe idealurile Revoluţiei Române din Decembrie 1989>”.