Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mișcarea Unionistă din Moldova, inițiativa PL. Expert: Viitoarele scrutine, principalul test

lideri_unionisti.jpg

Lideri unioniști de la Chișinău, de Ziua Națională a României
Sursa imaginii: 
Facebook/Valeriu Munteanu

La Chișinău, patru partide își unesc eforturile pentru crearea Mișcării Unioniste din Moldova. Inițiativa aparține liberalilor, iar liderul PL, fostul primar al Capitalei, Dorin Chirtoacă îndeamnă și alte formațiuni care împărtășesc aceleași valori, să se alăture. Toate partidele unioniste vor primi oficial, în scris, invitație să se alăture Mișcării, dau asigurări liberalii. Comentatorii de la Chișinău susțin că, de fapt, principalul test pentru blocul construit în jurul Partidului Liberal vor fi alegerile prezidențiale și parlamentare.

Niciun vot proeuropean și unionist nu trebuie să fie pierdut de acum înainte, fie că e vorba de alegerile prezidențiale, parlamentare sau locale. Este poziția Partidului Liberal privind consolidarea și crearea Mișcării Unioniste din Republica Moldova. Liberalii se pare că au ajuns deja la o înțelegere cu Partidul Liberal Democrat din Moldova, Uniunea Salvați Basarabia și cu Partidul Democrația Acasă. Acordul de constituire a viitorului bloc ar urma să fie semnat, până la 31 decembrie.

Potrivit liberalilor, în cadrul noii mișcări unioniste, ”vor fi promovate fuziuni, dar în același timp, va putea fi păstrată identitatea de partid, daca se va dori, dar toate acțiunile urmează a fi facute în comun, inclusiv participarea în alegerile prezidențiale, parlamentare”.

„Noi trebuie să ajungem la o formulă când nici un vot nu se pierde atât din partea Mișcării Unioniste, cât și din partea partidelor proeuropene, în așa fel încât chestiunea din cauza căreia noi de multe ori ne batem între noi, să nu fie speculată de către stânga, inclusiv cea pro-rusă. Până la urmă ei ajung tot timpul să guverneze, să controleze structurile statului, iar noi rămânem la marginea evenimentelor”, declară Chirtoacă.

Editorialistul moldovean, Nicolae Negru este de părere că principalul test pentru blocul construit în jurul Partidului Liberal vor fi alegerile prezidențiale și parlamentare. Însă până atunci, lui Dorin Chirtoacă îi rămâne să soluționeze cea mai mare problemă a flancului unionist – criza liderilor, este de părere Negru, citat de Radio Chișinău. ”Reconcilierea e salutabilă, însă unioniștii au nevoie de noi fețe și politicieni. Pe de altă parte, un bloc unionist fără Partidul Unității Naționale și fără Partidul Popular Românesc, nu va fi considerat pe deplin legitim, pentru că ideea nu trebuie monopolizată. Să nu încerce cineva să monopolizeze această idee și aceste eforturi, să nu încerce cineva să obțină capital politic în folosul partidului său sau în folosul său personal”, susține editorialistul de la Chișinău.

Amintim că, la începutul lunii decembrie, fostul președinte al României, Traian Băsescu, declara că a obosit să se roage de liderii partidelor unioniste de la Chișinău să lase la o parte frustrările și ambițiile personale și să facă front comun într-o formațiune unică și puternică. ”Dacă ei nu se unesc, atunci își pierd vremea și își bat joc de unioniștii din R. Moldova”, a subliniat Traian Băsescu, într-o emisiune, la Jurnal TV. Fostul președinte a mai adăugat că de mai multe ori a încercat să discute cu politicienii unioniști, să-i pună la aceeași masă, însă fără prea mare succes. „Eu am avut discuții cu ei în diverse formule. Una spun și alta fac. M-am săturat să-i tot rog să se unească, să constituie o singură formațiune politică”, menționa Băsescu.

În opinia fostului președinte, consolidarea unioniștilor într-un singur partid le-ar permite să intre lejer în Parlamentul R.Moldova.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre inițiativa PL privind crearea Mișcării Unioniste din Moldova