Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sănătatea, buget mai mic. ”Va trebui să ne îmbolnăvim doar în primele zece zile ale lunii”

Buget redus Sanatate Medic imbolnavim.jpg

Sistemul sanitar primește mai puțini bani în 2020 față de 2019, potrivit proiectului de buget (Sursa foto: pixabay)
Sistemul sanitar primește mai puțini bani în 2020 față de 2019, potrivit proiectului de buget (Sursa foto: pixabay)

Angajații din sistemul sanitar critică bugetul mic al Sănătății de anul viitor. Proiectul de buget prevede că ministerul de profil va primi cu aproape 23% mai puțini bani față de anul acesta. Premierul Ludovic Orban susține însă că suma alocată ”satisface necesitățile domeniului, în condițiile resurselor bugetare”.

Președintele Camerei Federative a Medicilor, Victor Eșanu, spune la RFI că reducerea bugetului Sănătății în 2020 față de 2019 va provoca probleme serioase în domeniul sanitar: ”Vom avea din nou probleme foarte mari. Nu-mi pot imagina de unde se pot face reduceri, pentru că efectiv toate compartimentele, toate domeniile se plâng de subfinanțare”.

”Dacă veniți la o policlinică de stat, la o instituție publică, vi se spune că vă puteți face analize doar în primele două săptămâni ale lunii, că se termină fondurile, se termină banii. Ei, de acum încolo cred că va fi și mai drastic, va trebui să încercăm să ne îmbolnăvim doar în primele zece zile ale lunii”, comentează ironic medicul.

Victor Eșanu subliniază că ”România primește cea mai mică finanțare în Europa, avem în jur de 5,7%, în condițiile în care țări de lângă noi investesc 7%, 8%, până la 11% din PIB”.

 
Victor Eșanu, despre bugetul Sănătății în 2020