Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri UK: Primul musulman homosexual declarat ales deputat

imran_ahmad_khan.jpg

Imran Ahmad-Khan
Imran Ahmad-Khan a fost ales deputat în circumscripția Wakefield
Image source: 
You Tube/Channel 4

Imran Ahmad-Khan a devenit primul musulman homosexual declarat din lume politicanin ales, în urma scrutinului parlamentar din 2 decembrie 2019 în Regatul Unit. Noua Cameră a Comunelor are și un număr record de femei și minoritari etnici.

Noul deputat al Partidului Conservator a fost ales în circumscripția Wakefield din nordul Angliei, deținută fără întrerupere din 1931 de Partidul Laburist. 

Ca mulți dintre noii deputați Conservatori aleși în fostele fiefuri Laburiste, Ahmad Khan, membru al sectei Ahmadia și originar din Pakistan, este un ferm susținător al ieșirii din Uniunea Europeană. 

El a explicat într-un interviu la Channel 4 că electoratul din aceste foste mici orașe miniere s-a săturat să fie desconsiderat de un Partid Laburist tot mai ancorat în Londra și marile centre urbane, cu puternică tendință anti-Brexit. 

Ahmad-Khan este unul dintre cei 24 de parlamentari Conservatori declarați LGBT (din 365), care alături de cei 18 deputați Laburiști (din 202) și 10 ai Partidului Naționalist Scoțian - SNP (din 48) dau Camerei Comunelor cel mai mare procent de homosexuali declarați din lume - 8% (52 din 650). 

Pe lângă numărul record de parlamentari LGBT declarați, noua Cameră a Comunelor aleasă pe 12 decembrie are un număr record de deputați femei - 220 (peste o treime), cu 12 mai multe decât în vechiul parlament. 

Partidul Laburist are cele mai multe femei deputat - 104, mai numeroase decât bărbații - 98, în timp ce la Conservatori proporția este de 25% femei, iar la SNP 33%. 

În același timp a fost bătut și recordul la numărul de parlamentari care provind din minorități etnice: 63 (aproape 10%), cu 11 mai mulți decât în vechiul parlament, cei mai mulți - 39 - aparținând grupului parlamentar Laburist, Partidul Conservator are 22, iar Partidul Liberal ale doi (din 11).

În total, 139 de deputați sunt noi aleși în parlament (peste 20%).