Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Instanța respinge extrădarea profesoarei de origine turcă, reținută la cererea regimului Erdogan

profesoara.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / ICHB

UPDATE Extrădarea profesoarei de origine turcă din București, reținută în baza unui mandat emis de autoritățile regimului Erdogan a fost respinsă.  Curtea de Apel București a luat decizia. Femeia fusese reținută în această dimineață de polițiștii români în baza unui mandat de reținere pentru extrădare în Turcia, emis de autoritățile președintelui Recep Erdogan. Anunțul a fost făcut de conducerea Liceului Teoretic International de Informatica Bucuresti (ICHB) într-un comunicat remis HotNews.ro.

”Bușra Zeynep Șen este de doi ani profesoară de limba engleză la ICHB, iar de un an este căsătorită cu un cetățean român, Husein Ervin, care este de asemenea profesor la aceeași școală. Bușra are permis legal pentru a sta în România și nimic din activitatea ei nu justifică demersurile autorităților turce. Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Șen, a fost președintele Școlilor Orizont din Republica Moldova, iar autoritățile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău”, se arată în comunicat.

ICHB a precizat că profesoara în vârstă de de 24 de ani a fost audiată la Parchet.

Nu numai în România profesorii turci sunt reținuți spre extrădare. Zilele trecute, un profesor turc din Bosnia Herzegovina a fost reținut la cererea Ankarei, dar instanța din Sarajevo a respins solicitarea şi l-a eliberat pe profesorul Fatih Keskin.

În același timp, autoritățile din Ankara au emis ieri mandat de reținere pentru 260 de persoane, pentru presupusele legaturi cu mişcarea Gulen, iar astăzi procuratura din İzmir a emis un alt mandat pentru 221 de persoane, potrivit presei turce.