Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Belgia: un an fără guvern...din nou

Charles Michel Strasbourg

Din 18 decembrie 2018 Belgia a rămas din nou fără guvern, o criză politică în micul regat costisitoare și tot mai adâncă pe care clasa politică nu se grăbește s-o rezolve. 

Charles Michel, noul Președinte al Consiliului European, a vorbit astazi în plenara Parlamentului European la Strasbourg senin și încrezător în viitorul Europei. In urmă cu un an, el demisiona din fruntea guvernului federal belgian, dar acum Belgia nu mai este problema sa. 

Dar liberalul Michel a condus timp de cinci ani un guvern de coaliție cu naționaliștii flamanzi de la N-VA care a reușit să redreseze economia și să redea încredea consumatorilor. 

Criza migrației, de fapt Pactul ONU pentru migrație, pe care Charles Michel l-a semnat fără acordul partenerilor de guvernare a dus la destrămarea coaliției. Alegerile anticipate din 26 mai 2019 nu au reușit să rezolve problema întrucât niciun partid nu mai vrea acum să facă un acord cu N-VA. 

Nu este pentru prima dată când Belgia se află în această situație (criza din 2010 a durat peste un an), dar ea costă. Pâna acum , se estimează că Belgia a pierdut investiții străine în valoare de peste 700 de milioane de euro. 

Numeroși exploratori ai problemei, numiți de rege, au încercat să găsească formule de cooperare cu N-VA pentru formarea unei coaliții. Toți au fost nevoiți să -și prezinte demisia. Printre ei si comisarul european Didier Reynders, care precum toți politicienii belgieni care se respectă (ca Guy Verhofstadt, Wilfried Martens, Charles Michel si alții), a ales pâna la urmă o carieră europeană. 

Si cum de țara merge totuși? 

Belgia este un stat federal, multe dosare sunt prin urmare gestionate la nivel regional. Apoi, cum aici crizele sunt dese și multiple, un guvern federal aflat în afaceri curente este aproape o situație normală, el expediază afacerile urgente. Iar dacă un dosar important, dar nu neparat urgent, este lăsat mult timp în așteptare el devine pâna la urmă urgent și prin urmare este gestionat în afaceri curente. 

Ceea ce ar trebui să îngrijoreze acum este apatia a belgienilor relativ la aceastaa criză, spun analistii. Economia pare să meargă, magazinele sunt pline, salariile sunt plătite, vacanțele nu sunt anulate, totul pare normal. Dosare federale importante zac neatinse, însă, investitorii ocolesc țara, criza se adâncește, politicienii nu se grăbesc s-o rezolve și de altfel nimeni nu le-o cere.