Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Saharov, savantul sovietic care s-a opus sistemului

saharov.jpg

Andrei Saharov în martie 1989
Image source: 
Wikipedia

În decembrie 1989, se stingea din viață la Moscova liderul dizidenților din Uniunea Sovietică, omul de știință Andrei Saharov. Cu doar trei ani înainte, el reușise să revină din exilul impus în orașul Nijni Novgorod. Andrei Saharov a rămas în istorie ca un simbol al curajului, pentru că a înfruntat unul dintre cele mai dure sisteme opresive.

Inițial, Andrei Saharov și-a dedicat viața științei. A devenit unul dintre cei mai importanți savanți sovietici în domeniul fizicii nucleare. În anul 1953, el a devenit doctor în Fizică. Pentru că cercetările sale au contribuit decisiv la construirea unei bombe cu hidrogen, a fost ales membru al Academiei de Științe a Uniunii Sovietice.

Însă Andrei Saharov a suferit un adevărat șoc atunci când Nikita Hrușciov a demascat ororile comise de Stalin. Savantul sovietic și-a dat seama că oamenii de știință au o mare responsabilitate în menținerea păcii mondiale. De aceea, în anul 1968, a publicat o lucrare intitulată ”Considerații asupra progresului, coexistenței pașnice și libertății intelectuale”. În urma publicării acestei lucrări, Andrei Saharov a fost înlăturat din proiectele secrete de cercetare ale Uniunii Sovietice.

În același an, el a protestat împotriva intervenției militare sovietice din Cehoslovacia, care a pus capăt Primăverii de la Praga. Andrei Saharov a continuat să ia poziție împotriva încălcării drepturilor omului din Uniunea Sovietică.

În 1970, el s-a numărat printre fondatorii Comitetului pentru Drepturile Omului din Moscova.

Dizidentul sovietic a devenit cunoscut în întreaga lume, iar în 1975 a primit Premiul Nobel pentru Pace.

 În 1980, el a protestat împotriva intervenției sovietice din Afganistan, iar acest lucru l-a înfuriat pe dictatorul sovietic Leonid Brejnev. Acesta a decis să îl exileze pe Andrei Saharov în orașul Gorki, azi Nijni Novgorod. Exilul său a durat șase ani. În 1986, Mihail Gobaciov a decis să îi ridice pedeapsa.

Andrei Saharov s-a întors în Moscova, unde și-a reluat activitatea științifică și politică. A fost ales în Congresul deputaților poporului, unde a propus abrogarea articolului 6 din Constituția Sovietică, ce consacra rolul conducător al Partidului Comunist. Andrei Saharov a murit în decembrie 1989, când regimurile comuniste erau deja prăbușite în cele mai multe dintre țările satelit ale URSS.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.50 și de la 9.55 și după amiaza de la 15.07, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 19 decembrie 2019