Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele Iohannis a promulgat legea de abrogare a recursului compensatoriu

iohannis_presidency.ro_1.jpg

Dupa consultarile cu partidele parlamentare, Klaus Iohannis il desemneaza premier tot pe Ludovic Orban
Dupa consultarile cu partidele parlamentare, Klaus Iohannis il desemneaza premier tot pe Ludovic Orban
Image source: 
site-ul Administrației Prezidențiale

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea de abrogare a recursului compensatoriu, care a trecut la începutul lunii decembrie de Parlament, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

”Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind promulgarea Legii de abrogare a Legii nr. 169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, de modificare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal (PL-x 281/18.06.2019)”, se precizează în comunicat.

Abrogarea recursului compensatoriu a fost votată, în 4 decembrie, de Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională în acest caz. S-au înregistrat 272 de voturi „pentru” şi 5 abţineri - 3 ale unor deputaţi PSD (Remus Borza, Nicolae Bacalbaşa şi Florin Iordache) şi 2 de la UDMR (Kulcsár-Terza József-György şi Márton Árpád-Francisc).

Un număr de 22.917 persoane condamnate au fost eliberate din închisoare ca urmare a recursului compensatoriu din 19 octombrie 2017 - data intrării în vigoare a legii - până la 2 decembrie 2019, conform Administrației Naționale a Penitenciarelor. Furtul şi tâlhăria calificate sunt cele mai numeroase infracţiuni săvârşite de respectivele persoane.

Tot joi Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor normative în domeniul justiţiei (PL-x 542/17.10.2018), dar şi trei decrete privind trecerea în rezervă a general-locotenentului - cu trei stele Cosneanu Gheorghe din Ministerul Apărării Naţionale, la data de 3 ianuarie 2020, a general-locotenentului - cu trei stele Alexandru Ion din Ministerul Apărării Naţionale, la data de 3 ianuarie 2020 şi a general-locotenentului - cu trei stele Creţu Gabriel din Serviciul de Protecţie şi Pază.