Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: Sistem de imigrație în UK pe puncte, tip Australia, din 2021

australia_imigratie.jpg

Sistem de imigrație de tip australian
Australia practică un sistem de imigrație pe bază de puncte
Sursa imaginii: 
https://www.am22tech.com/

Guvernul britanic a promis introducerea unui sistem de imigrație pe puncte începând cu anul 2021, sistem similar celui practicat de Australia. Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020 și va pune capăt liberei mișcări a persoanelor după 31 decembrie 2020. 

În Discursul Tronului - programul de guvernare al cabinetului condus de prim ministrul Boris Johnson prezentat în parlament de Regina Elisabeta a II-a - figurează nu mai puțin de șapte proiecte de lege privind Brexit. 

Printre acestea se numără și unul care va reglementa noul sistem de imigrare după sfârșitul perioadei de tranziție ce urmează ieșirii din UE și care se încheie la 31 decembrie 2020. 

Premierul Johnson a anunțat că Marea Britanie va ieși din piața unică europeană și după acea dată va înceta dreptul automat al cetățenilor UE noi sosiți de a trăi și a munci în această țară. 

În locul libertății de mișcare a persoanelor va fi introdus un sistem de admitere care nu ține cont de proveniența solicitantului la imigrare, ci de factori precum vârsta și calificarea. 

De pildă, în Australia cu cât un candidat la imigrare este mai tânăr, cu atât primește mai multe puncte, iar peste 50 de ani, numărul se reduce la zero. 

Sistemul este menit să atragă lucrători calificați pentru sectoarele care au nevoie de aceste profesii. La ora actuală, Regatul Unit are un astfel de sistem din 2010 pentru solicitanți din afara EEA (Uniunea Europeană + Elveția, Norvegia, Islanda și Lichetenstein). 

Brexit la 31 ianuarie 2020

Oamenii de afaceri doresc însă un sistem simplu și eficace pentru ca economia să nu fie privată de necesarul de forță de muncă.

Boris Johnson și Jeremy Corbyn
Boris Johnson și liderul opoziției, Jeremy Corbyn, la Discursul Tronului în parlament
Sursa imaginii: 
Reuters

"Este clar ceea ce preocupă întreprinzătorii este incertitudinea cu privire la noul sistem de imigrație”, a spus Matthew Fell de la Confederația Patronatelor Britanice (CBI). "Oricare ar fi forma finală, trebuie să fie simplu încă din prima zi de la introducere.”

Premierul Johnson a promis prevederi legislative care să protejeze economia de o penurie de personal, prevăzând proceduri de urgentare a emiterii vizei de muncă în sectoare cum ar fi Serviciul Național de Sănătate (NHS). 

Între timp, guvernul va introduce vineri în Camera Comunelor proiectul de ratificare a acordului Brexit negociat cu UE care să permită ieșirea Regatului Unit din Uniune la data stabilită, 31 ianuarie 2020.

Partidul Conservator a câștigat o majoritate confortabilă în alegerile parlamentare anticipate din 12 decembrie, așa încât adoptarea proiectului în Camera Comunelor se anunță a fi o formalitate, iar Camera Lorzilor prin cutumă constituțională nu se opune proiectelor de lege care pun în practică un punct din platforma electorală a partidului de guvernământ.