Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Radicalizarea fotbalului: un semn al deteriorării climatului politic european

messi.jpg

Lionel Messi (FC Barcelona) și Karim Benzema (Real Madrid), Stadionul Camp Nou, Barcelona,18 decembrie 2019
Image source: 
Albert Gea, Reuters via France24

Aproximativ 50 de persoane au fost rănite în urma ciocnirilor între poliţie şi separatişti catalani cu ocazia derbiului FC Barcelona - Real Madrid. Astfel de incidente din jurul terenurilor de fotbal sunt un semn al deteriorării climatului politic european.

Grupările anarhiste și radicale au reușit să dea o puternică tentă politică derbyului spaniol dintre FC Barcelona și Real Madrid. Un meci care s-a jucat de-abia miercuri seara, după ce fusese amânat din 26 octombrie. Și asta, tot din motive legate de politică: violenţele din Barcelona, izbucnite după condamnarea la închisoare a unor lideri separatiști catalani.

”El Clasico” a avut mereu o conotație politică – Barcelona rebelă contra puterii centrale de la Madrid. Barcelona, ultimul bastion al stângii republicane în războiul civil contra  echipei favorite a lui Franco. Dar parcă niciodată acest meci cu reverberații globale nu a fost atât de mult pus sub semnul gravelor diviziuni politice din Spania.

Iar povestea vine într-un moment în care presa spaniolă dezbate intens un alt caz în care diviziunile politice se manifestă puternic pe terenul de fotbal, după suspendarea unei partide de fotbal din liga secundă.

Meciul dintre echipele Rayo Vallecano și Albacete, din ultimul weekend, a fost suspendat  – o premieră pentru fotbalul spaniol. Motivul: sloganele jignitoare lansate de suporterii gazdelor la adresa unui jucător al oaspeților, ucraineanul  Roman Zozulya.

Suporterii lui Rayo, cunoscuți pentru orientarea lor de stânga, i-au strigat în cor ”Fascistule!” , acuzându-l că simpatizează cu grupări de extremă dreapta din țara sa.

Unii comentatori sa întreabă de ce acțiunile susținătorilor extremei stângi au ajuns să fie pedepsite mai grav decât sloganele rasiste și pline de ură, mult mai frecvente, venite din partea huliganilor de extremă dreapta, la adresa unor jucători de culoare.

 

Presa din Catalonia  reamintește în context și de atacurile intolerante la adresa jucătorului Barcelonei, Gerard Piqué, un susținător al independenței regiunii.  Este vorba despre un dublu standard, spun criticii. 

Pentru alții, suspendarea meciului este justificată și trebuie să reprezinte doar începutul unor acțiuni menite să curețe arenele sportive de suporterii turbulenți.

Dincolo de această dezbatere, să remarcăm totuși faptul că fotbalul devine teren de confruntare politică la un nivel și mai mare.

China blochează televizarea meciurilor lui Arsenal Londra, după remarcile jucătorului Mesut Ozil în sprijinul uigurilor. Același Mesut Ozil , cetățean german, a fost ținta unui val de critici în țara sa, după ce și-a manifestat sprijinul pentru conducătorul autoritar al Turciei, Recep Tayip Erdogan. Ce să mai spunem despre faptul că recenta tragere la sorți de la București pentru Campionatul European 2020 a fost programată astfel încât Rusia și Ucraina să nu se întâlnească, măcar în faza grupelor.

Să nu fim ipocriți, cluburile din Europa nu sunt simple asociații sportive rupte de lumea reală. Poveștile lor sunt cel mai adesesa legate de momente istorice, complicate și uneori controversate. Suporterii se disting și ei prin anumite atitudini în plan politic, prin apartenența majoritară la anumite categorii sociale, prin amprenta locală sau regională. Acestea constituie, de fapt, identitatea lor, de-a lungul și de-a latul Europei.

Pe lângă manifestări inacceptabile precum rasismul, homofobia sau xenofobia, radicalizarea din jurul arenelor reprezintă încă un semn al înrăutățirii climatului politic la scara întregului continent.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 20 decembrie 2019