Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Acordul cu Uniunea Europeană dezbătut în Camera Comunelor

camera_comunelor.png

Camera Comunelor
Camera Comunelor dezbate acordul Brexit negociat cu liderii UE
Image source: 
BBC

Camera Comunelor a început procesul de ratficare a acordului privind ieșirea din Uniunea Europeană. Majoritatea de care dispune prim ministrul Boris Johnson face foarte probabilă adoptarea și Brexit la data stabilită de 31 ianuarie 2020. 

Dezbaterea din Camera Comunelor a debutat într-o atmosferă cu totul deosebită față de cea din ultimii ani: Partidul Conservator condus de premierul Johnson dispune după alegerile parlamentare anticipate din 12 decembrie de 365 de deputați din totalul de 650 ceea ce face din procesul de ratificare doar ceva mai mult decât o simplă formalitate.

Votul în favoarea acordului Brexit a fost de 358 - 234, primul în mai bine de un an, după trei respingeri succesive a variantei negociate de fostul prim ministruși lider Conservator, Theresa May, prima dintre ele la o diferență de 230 de voturi.

Față de varianta din parlamentul trecut, când Partidul Conservator nu avea o majoritate absolută, proiectul de lege are câteva amendamente, cel mai important fiind introducerea interdicției pentru guvern a prelungirii perioadei de tranziție care se încheie la 31 decembrie 2020. 

De la data prevăzută a ieșirii din UE - 31 ianuarie 2020 - și până la sfârșitul anului guvernul britanic și UE vor negocia o nouă relație comercială.

Premierul Johnson este încrezător că se va reuși negocierea unui acord de liber schimb, dar oficialități de la Bruxelles și-au exprimat îndoiala că cele 11 luni reprezintă un timp suficient.

Pentru prelungirea perioadei de tranziție trebuie luată o decizie de comun acord până la 30 iunie 2020, dar premierul Johnson este hotărât la ora actuală să nu recurgă la o astfel de măsură.

Ratificare fără mari probleme

În perioada 31 ianuarie - 31 decembrie 2020 regulile actuale rămân în vigoare, inclusiv libertatea de mișcare a persoanelor, iar cetățenii UE aflați în Marea Britanie până la sfârșitul lui 2020 vor avea dreptul de rezidență garantat, prin reciprocitate cu garantarea drepturilor cetățenilor britanici în statele membre UE. 

Rezultatul votului asupra acordului Brexit
Camera Comunelor a votat în lectura a doua cu o largă majoritate în favoarea acordului Brexit
Image source: 
Jack Lopresti Twitter

Guvernul a anunțat intenția de a introduce de la 1 ianuarie 2021 un nou sistem de imigrare pe puncte, similar celui din Australia, care ține cont de calificările și vârsta solicitanților. 

Dezbaterea acordului Brexit în lectura a treia va fi continuată de deputați în perioada 7 - 9 ianuarie 2020, după care proiectul va fi trimis spre dezbatere Camerei Lorzilor. 

Deși Partidul Conservator nu are majoritate în camera superioară, potrivit cutumei constituționale Camera Lorzilor nu se opune unui proiect de lege adoptat de Camera Comunelor al cărui obiect a făcut parte din platforma electorală a partidului de guvernmânt. 

După adoptarea în cele două camere proiectul urmează a fi promulgat de Regina Elisabeta a II-a și apoi devine lege.

Mai rămâne ca acordul Brexit să fie dezbătut și ratificat de Parlamentul European și cu toate rezervele exprimate de unii eurodeputați este improbabil că să întâmpine dificultăți majore, ceea ce face ca data de 31 ianuarie 2020 să se contureze din ce în ce mai clar ca momentul ieșirii Regatului Unit din UE. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ