Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șefii Jandarmeriei, demiși de ministrul Vela, în contextul procesului privind violențele din 10 august

protestatar_dosar_august_revolutie.jpg

Jandarmi şi protestatari, în Piaţa Victoriei, 10 august 2018 (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)
Jandarmi şi protestatari, în Piaţa Victoriei, 10 august 2018 (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a decis, vineri, schimbarea șefilor Jandarmeriei Române. Anunțul a fost făcut de ministru, într-o conferință de presă.

„Am numit pe funcția de inspector general pe domnul colonel Enescu Bogdan, în vârstă de 46 de ani, absolvent al Academiei de Poliție Alexandru „Ioan Cuza”, are 23 de ani de activitate în cadrul Jandarmeriei Române. A îndeplinit mai multe funcții în cadrul Jandarmeriei Române. În prezent, are funcția de inspector șef în cadrul Inspectoratului de Jandarmi a județului Ilfov și nu a avut nicio legătură cu evenimetele din 10 august 2018”, a spus ministrul de Interne.

Demnitarul l-a ales în funcția de șef adjunct al Jandarmeriei Române pe colonelul Câmpanu Ionuț Gabriel.

Ministrul Vela a mai spus că așteaptă din partea noii conduceri a Jandarmeriei să „repare imaginea acestei instituții”.

Huiduieli, pentru Carmen Dan

Demiterile vin în contextul avansării cercetărilor în dosarul violențelor de la mitingul diasporei din 10 august 2018.

În acest caz, fostul ministru de Interne Carmen Dan s-a prezentat, vineri, la sediul DIICOT, pentru a fi audiată. Procurorii fac cercetări cu privire la şefii din Jandarmerie care au coordonat intervențiile din 10 august 2018. La sosirea la sediul Direcției, Carmen Dan a fost huiduită de protestatari.

Criminalo! Doamna senator, dă-ți demisia!”, au fost mesajele pe care mai mulți protestatari le-au strigat atunci când Carmen Dan a ajuns la sediul DIICOT.

Mai mulți protestatari #Rezist se află, la ora transmiterii știrii, în fața sediului DIICOT, unde o așteaptă pe Carmen Dan să iasă de la audieri. Aceștia au adus și un banner mare pe care scrie: „Vrem vinovații pentru jandarmiada 10 august!”.