Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iliescu, despre agresarea lui Gelu Voican Voiculescu: Nici după trei decenii reconcilierea nu e posibilă

iliescu.jpg

Ion Iliescu, fost președinte

Fostul președinte Ion Iliescu a postat, astăzi, pe blogul său un mesaj în care comentează incidentul în care a fost implicat Gelu Voican Voiculescu. Iliescu a spus că “ nici după trei decenii reconcilierea nu este posibilă”, adăugând că “unele organizații vor să impună versiunea lor despre Revoluție”.

”Evenimentele din aceste zile, evenimente legate de comemorarea Revoluției Române din decembrie 1989, mă obligă să fac public o serie de precizări. În primul rând este de condamnat climatul de confruntare și de violență pe care l-au cultivat și îl cultivă o serie de organizații de revoluționari sau de organizații neguvernamentale, care vor să impună versiunea lor despre Revoluție, și să rescrie istoria. Reamintesc că unul dintre sloganurile Revoluției a fost ”Fără violență!” Libertatea a fost cucerită cu un preț greu și nu putem permite ca, în numele ei, să fie interzis dreptul la opinie al celor care nu au aceleași opinii cu aceia care-și impun, prin forță, punctul lor de vedere. Cele petrecute astăzi, în Piața Universității, arată că nici după trei decenii reconcilierea nu este posibilă. Oamenii de bună credință au obligația morală, indiferent de ceea ce cred despre evenimentele din urmă cu treizeci de ani, să condamne violența”, a scris Ion Iliescu pe blogul său.

Fostul vice prim-ministru Gelu Voican Voiculescu a venit, sâmbătă, în Piața Universității, locul unde se desfășura un eveniment de comemorare a eroilor Revoluției. El a fost huiduit de oamenii prezenți la manifestație. Unul dintre aceștia l-a lovit cu o cârjă în cap. Agresorul a fost reținut de jandarmi și dus la audieri.

Gelu Voican Voiculescu a fost trimis în judecată, alături de Ion Iliescu, în dosarul Revoluției, cazul aflându-se pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). El este acuzat de infracţiuni contra umanităţii.