Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tomac: Asumarea răspunderii pe buget, un demers riscant, dar încerc să-l înțeleg pe premier

ape tulburi pmp.jpg

Eugen Tomac renunță la șefia PMP (Sursa foto: Facebook/Eugen Tomac)
Eugen Tomac renunță la șefia PMP (Sursa foto: Facebook/Eugen Tomac)

Parlamentarii PMP au depus mai multe amendamente la proiectul de buget pe 2020, care vizează în special infrastructura, mai ales finanțarea autostrăzii Unirii, declară la RFI președintele partidului, Eugen Tomac. Guvernul Orban își asumă răspunderea luni în Parlament pentru bugetul pe anul viitor.

Eugen Tomac nu agreează asumarea răspunderii pe buget, dar spune că încearcă să înțeleagă demersul Guvernului Orban: ”Este un demers destul de riscant, având în vedere că discutăm despre legea bugetului, iar bugetul țării totdeauna a fost dezbătut în Parlament. Mai mult decât atât, cred că este esențial să-i lăsăm Parlamentului dreptul de a dezbate. Însă avem aici o situație inedită și anume s-a creat o majoritate de conjunctură, care a dat jos fostul Guvern și premierul Ludovic Orban a luat această decizie de a-și asuma bugetul, tocmai pentru că nu există o coeziune foarte puternică în rândul partidelor care susțin actualul Cabinet. De principiu, sunt de părere că bugetul trebuie dezbătut în Parlament și asumat prin vot. În situația de față, încerc să-l înțeleg pe premier, care aplică această formulă care este permisă de Constituție, de a-și asuma răspunderea pe buget”.

Președintele PMP precizează că cele mai multe amendamente la legea bugetului depuse de partidul său vizează finanțarea proiectelor de infrastructură: ”Au depus foarte multe amendamente colegii mei, a existat o echipă de negociere, care s-a întâlnit și cu premierul Orban, dar pentru noi, prioritățile au fost legate de infrastructură (...). Colegii mei au depus amendamente pentru a se aloca resurse, astfel încât proiectul autostrăzii Unirii Tg. Mureș-Iași să fie inclus în proiectul de buget, au propus amendamente pentru ca autostrada Ploiești-Brașov să nu mai fie trecută doar la capitolul de bune intenții și obiective asumate, dar nefinanțate”.

 
Eugen Tomac, despre asumarea răspunderii pe buget