Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iași: Rugăciuni de iertare şi pentru Martiri şi pentru “ cei care au întinat idealurile Revoluţiei!“

iasi_sase.jpg

Iasi 22 decembrie 1989
Sursa imaginii: 
Facebook / Orașul Iași

Peste 300 de ieşeni, mulţi însoţiţi de copii, au asistat la Iaşi, la troiţa Eroilor Revoluţiei la ceremoniile din Piata Palatului Culturii. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înalt Prea Sfinţitul Teofan a cerut iertare Eroilor Martiri ai Revoluţiei. Asociaţiile revoluţionarilor din Iaşi i-au acordat preşedintelui Klaus Iohannis titul de “Omul politic al anului 2019“. La ora 12 clopotele bisericilor ortodoxe au bătut în memoria revoluţionarilor. Iar primarul municipiului Iasi s-a rugat pentru iertarea pacatelor celor care au călcat în picioare idealurile Revoluţiei.

De la generaţii de sacrificiu la generaţii care au!

“Suntem datori să le spunem ce am aflat de la părinţi. Şi ei vor trebui să spună mai departe. Să nu lăsăm sacrificiul de acum 30 de ani în uitare. I-am explicat că atunci a fost război pentru libertate. Are doar cinci ani şi nu poate să înţeleagă prea multe acum “, spune o ieşeancă prezentă la ceremoniile din 22 decembrie de la Iaşi. Avea 14 ani la Revoluţie. Îşi aminteşte doar că îi era mereu foame: “Îmi amintesc că părinţii încercau să ne protejeze, să nu aflăm tot ceea ce se întâmplă. Apoi, am urmărit la televizor procesul dictatorului. Şi a fost ca o uşurare deşi era o neîncredere cu privire la ce va fi“.  

“Suntem recunoscători pentru ceea ce trăim astăzi şi poate împlinim noi visurile celor care nu mai sunt. Aveam 29 de ani. Nu îmi venea să cred. Am spus că suntem puternici. Suntem o generaţie sacrificată. Au fost şi lucruri bune în comunism dar restricţia la hrană, plecatul în afară…. cînd vedem generaţiile de astăzi câte au. Nu îţi place un loc de muncă, renunţi. Multe posibilităţi. M-a dezamăgit sistemul de educaţie. Mai multă disciplină în şcoli. Acum nu mai ştii care e profesor care elev“, a povestit un alt ieşean. În jur de 300 de persoane au asistat la ceremoniile organizate la Troiţa din fata Palatului Culturii la monumetul Eroilor Revoluţiei. 

Discursuri şi colaci prea tari

Duminică 22 decembrie, ora12. Bat clopotele pentru Eroii Revoluţiei. Oficialii vin în coloană cu steagul Revoluţiei. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a cerut iertare Eroilor Martiri pentru că nazuinţele de acum 30 de ani nu au fost împlinite.

IPS Teofan a vorbit despre faptul că Basarabia nu e încă pămînt românesc, milioane de români au plecat în străinătate în timp ce în ţară domină dezbinarea: “Le cerem iertare pentru că acolo sus, în Împărăţia lui Dumnezeu, privesc la noi şi văd mare distanţă. Între speranţele pe care le-au văzut ei atunci şi ceea ce s-a împlinit după 30 de ani e mare distanţă. Le cerem iertare pentru că doar cerînd iertare mai ales lor se mai poate dezlega ceva. Iar dacă noi nu suntem vrednici, nădăjnuim că pruncii să împlinească mai multe. Basarabia nu am adus-o acasă, milioane de români continuă să plece iar prea multa dezbinare ne defineşte “, a rostit Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Se cântă Veşnica Pomenire! Se impart colaci. 

Şi primarul Iaşului, Mihai Chirica s-a rugat pentru iertarea pacatelor, dar... ale celor care au calcat in picioare idealurile Revolutiei:  “Să ne rugam pentru eroii români care astazi nu mai sunt printre noi. Să ne rugăm şi pentru iertarea păcatelor celor care au distrus idealul acelor tineri, care au călcat şi au mânjit destinul acelor momente, acestei Revoluţii. Dreptate încă nu s-a făcut! Suntem la 30 de ani de la Revoluţie şi nu ştim ce s-a întâmplat atunci! Nu ne luptăm cu alt stat, eram pe teritoriul României şi acei oameni au fost ucişi dar nu ştim cine a făcut asta! Să cerem instituţiilor statului dacă ne respectă, să spună adevărul!“ 

Preşedintele Iohannis a primit titlul de “Om Politic al anului 2019 “de la asociaţiile revoluţionarilor. De ce, nu a spus nimeni. Dupa o oră ieşenii au plecat spre case. Mulţi au vrut doar să fie în stradă pentru memoria celor care au murit acum 30 de ani. Discursurile nu i-au impresionat. A ramas doar dezamăgirea a două pensionare: colăceii primiţi pomană pentru Eroii Revoluţiei erau cam tari!