Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Opoziția sesizează CCR, după asumarea răspunderii Guvernului pe buget

Opozitie CCR asumare raspundere Guvern buget.jpg

CCR: nu există conflict de interese în privința moțiunii depuse de PSD (Sursa foto: Facebook/Marcel Ciolacu)
CCR: nu există conflict de interese în privința moțiunii depuse de PSD (Sursa foto: Facebook/Marcel Ciolacu)

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat luni că alături de șeful Senatului, Teodor Meleșcanu, va sesiza Curtea Constituțională, din cauza asumării răspunderii de către Executiv pentru legea bugetului de stat pe anul viitor.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, explică decizia de a sesiza CCR, după asumarea răspunderii Guvernului: ”Bugetul de stat deoarece a venit prin asumarea răspunderii de către Guvern va fi atacat azi de mine și de către președintele Senatului ca și conflict constituțional la CCR. Au fost prezenți și parlamentari. S-au interesat. Nu există un precedent în Europa ca un Guvern să vină cu un buget fără dezbateri în Parlament. De la Ceaușescu încoace, de 30 de ani, nu a mai fost așa ceva. Vom stopa ca altcineva în viitor să facă acest lucru. Domnul Orban va intra în istorie ca singurul premier care și-a permis acest lucru, nu numai din România, ci dintr-o Europă democratică”.

Președintele Camerei Deputaților spune că va sesiza la CCR pe 30 decembrie proiectul de lege care modifică OUG 114, pentru care și-a asumat de asemenea Guvernul răspunderea: ”În cursul zilei de 30 voi depune sesizare privind OUG 114. Cu alte cuvinte, efectele OUG vor fi suspendate până CCR va da o decizie. Nu excludem varianta de moțiune în trei zile, în cazul în care și alte formațiuni politice vor dori să se alăture demersului nostru”.

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a anunțat că în mod categoric va da în judecată Executivul, dacă va desființa Fondul de Dezvoltare și Investiții.

Liderul interimar al PSD mai susține că Guvernul Orban funcționează ilegal: ”Categoric! Nu pot să vă dau detalii, pentru că încă nu văd o decizie a Guvernului. Chiar ne facem că nu vedem ce se întâmplă la Guvern? Chiar ne facem că nu vedem câte ilegalități se fac într-un timp atât de scurt, de 60 de zile la Guvern? Noi nu avem ordonanța cu reorganizarea Guvernului și ei funcționează de 60 de zile. Sunt zeci de prefecți numiți ilegal. S-a dat o rectificare acum câteva zile, ilegală. Nu se fac decât două rectificări și sub nici o formă în decurs de 60 de zile. Este o încălcare a legii”.