Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Putin a inaugurat conexiunea feroviară directă dintre Crimeea și Rusia continentală

putin.jpeg

Vladimir Putin în trenul care face pentru prima dată conexiunea directă dintre Crimeea și Rusia continentală
Image source: 
France24 via AFP

Preşedintele rus Vladimir Putin a inaugurat luni legătura feroviară dintre Crimeea anexată şi Rusia continentală, realizată cu ajutorul unui pod lung de 19 kilometri peste strâmtoarea Kerci, relatează France24, care citeaza AFP.

Liderul de la Kremlin a efectuat prima traversare a podului, în cabina unei locomotive, alături de mecanic. ''Cu munca voastră, prin talent şi determinare aţi arătat că Rusia este capabilă să facă astfel de proiecte măreţe de infrastructură. Este cu siguranţă nu doar cel mai lung pod din Rusia, ci şi din Europa'', a spus Putin în faţa unei mulţimi de muncitori constructori care au realizat podul. ''Aceasta, fără nicio exagerare, ne dă toată încrederea că putem şi, cu siguranţă, vom face proiecte similare în viitor'', a adăugat preşedintele rus.

Obiectivul construcţiei, demarată în februarie 2016 şi contestată de Ucraina, este să ajute la integrarea Crimeei anexate în economia rusă. Principala companie implicată în proiect este condusă de Arkady Rotenberg, fost partener de judo al lui Putin în copilărie. Costul total al proiectului a fost estimat la 212 miliarde de ruble (3,4 miliarde de dolari). Trenurile care vor lega Moscova şi Sankt Petersburg de Simferopol, capitala Crimeei, ar urma să transporte anului viitor circa 14 milioane de persoane.

Secţiunea rutieră a podului peste strâmtoarea Kerci a fost dată în folosinţă în mai 2018, Vladimir Putin inaugurând-o atunci la volanul unui camion.