Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul și-a asumat răspunderea pentru buget. Sporurile rămân, iar unele pensii se pot cumula cu salariile

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Guvernul și-a angajat răspunderea pentru bugetul pe 2020 și abrogarea unor prevederi din OUG 114.

Folosim în premieră o modalitate de asumare a bugetului de stat– a explicat, în Parlament, premierul Orban. Este o zi a contrelor politice, context în care Ludovic Orban justifică decizia de asumare a răspunderii:

„Ne propunem să facem un cadou românilor: bugetul de stat și bugetul asigurărilor de stat (...) Folosim în premieră o modalitate de aprobare a bugetului de stat care nu a mai fost folosită: angajarea răspunderii Guvernului. E o procedură care spre deosebire de OUG are foarte multe aspecte care o fac democratică. Sigur, poate am surprins pe foarte mulți”, a spus Orban. 

Guvernul Orban a renunțat în schimb să reducă sporul pentru condiții periculoase și vătămătoare la 500 de lei, de la 15% din salariul de bază. Totodată, executivul  a decis să accepte unele excepții de la interzicerea cumulării pensiei cu salariul. 

„Am introdus o interdicție de a cumula salariul obținut într-o instituție publică cu pensia care e acordată tot de sistemul public de pensii. Am acceptat amendamente. Unul privitor la anumite excepții pe care să le facem în învățământul preuniversitar, sunt situații unde nu există cadre didactice. Am putea lăsa clase fără profesori. Ca atare am acceptat această excepție. Am acceptat o excepție privitor la asistenții personali ai persoanelor cu handicap”, a spus Ludovic Orban.

Vor putea cumula pensia cu salariu șil personalul din industria de apărare, mecanicii de locomotivă de la CFR Călători și CFR Marfă, angajații de la Școala Superioară de Aviație și cei de la Academia Română.

PSD a acuzat ca in lipsa dezbaterilor procedura e complet nedemocratica  in timp ce PNL argumenteaza ca e important ca lucrurile sa se miste repede pentru ca avem nevoie de o directie economica a tarii pentru anul viitor…

Ambele parti au dreptate explica la RFI politologul Cristian Parvulescu: