Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kelemen: Sper că Guvernul va veni în Parlament cu un proiect de lege privind Secția Specială

Kelemen Hunor certificat Covid.png

Kelemen Hunor: Să nu amplificăm nervozitatea din societate (Foto: arhivă RFI)
Kelemen Hunor: Să nu amplificăm nervozitatea din societate (Foto: arhivă RFI)

Soarta Secției Speciale de anchetare a magistraților trebuie decisă printr-un proiect de lege, nu prin OUG sau asumare de răspundere, declară la RFI președintele UDMR, Kelemen Hunor. Cabinetul Orban a discutat vineri seară un memorandum prezentat de ministrul Justiției, care propune ca soluție desființarea secției criticate de organismele europene și de o bună parte a magistraților.

Kelemen Hunor și-ar dori ca Executivul să reglementeze problema Secției Speciale printr-un proiect de lege: ”Sper că va veni Guvernul cu un proiect de lege și atunci o dezbatere parlamentară va clarifica ce se va întâmpla cu această secție. În primul rând, dacă eu ar trebui să iau o decizie, atunci aș fi umblat la atribuțiile Secției Speciale, nu la desființare. Poate că sunt atribuții mult prea generoase și nu pot să neg necesitatea unei secții care, separat de toate celelalte Parchete, dar în coordonarea și în structura Parchetului General, anchetează magistrații, dacă este cazul”.

Liderul UDMR nu mai vrea OUG-uri în domeniul justiției: ”Am organizat și am votat un referendum, în care noi spuneam că în zona de justiție nu se va interveni prin OUG. Dacă într-adevăr, ne-am gândit foarte bine și serios la acele întrebări și am votat cu DA și eu personal am votat cu DA, permanent am fost împotriva OUG-urilor în zona de justiție, atunci nu pot să-mi schimb punctul de vedere spre sfârșitul anului, după o ședință de Guvern organizată noaptea. Deci eu rămân la ideea de proiect de lege, dezbătut în Parlament, în instituția care legiferează în România”.

 
Kelemen Hunor, despre posibila desființare a Secției Speciale