Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nicolae Robu, primarul Timișoarei, trimis în judecată de DNA în dosarul caselor naționalizate

robu.jpg

Nicolae Robu, primarul Timișoarei

Primarul Timșoarei, Nicolae Robu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul caselor naționalizate. În total, nouă persoane au fost trimise în judecată într-un dosar care vizează vânzarea frauduloasă și la preturi modice  a 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al municipiului Timișoara. Prejudiciul în acest caz se ridică la aproape 10 milioane de euro, spun anchetatorii. Nicolae Robu  se declară surprins că a fost trimis în judecată de DNA în dosarul privind casele naționalizate: „N-am nimic în comun cu vânzarea / retrocedarea de locuințe valoroase”.

Actualizare 1:

„Sunt surprins să aflu că am fost trimis în judecată, citez, <pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată>. De ce? Pentru că toată viața mea am fost un om cinstit -ultracinstit!-, dăruit 100% interesului public în toate asumările -14 ani Prorector, 8 ani Rector -ultimii 4 dintre aceștia simultan și Senator-, 7.5 ani Primar-, din fiecare poziție lăsând în urma mea realizări pt care stau cu fruntea sus în fața oricui, realizări pt care eu am muncit enorm, cu pasiune, chiar cu fanatism aș putea spune, plătindu-le cu viață din viața mea!”, scrie Nicolae Robu pe Facebook. Acesta adaugă că nu știe ce au făcut ceilalți acuzați în dosar, „un dosar în care este vorba despre sute de locuințe, locuințe foarte bune, majoritatea situate în centrul vechi al orașului și nici nu mă interesează, dar știu ce am făcut eu”.

 

Știrea inițială:

Alături de primarul Timișoarei, Nicolae Robu, au mai fost trimiși în judecată și fostul primar Gheorghe-Coriolan Ciuhandu,  doi juriști ai instituției, un fost director al Regiei Autonome URBIS Timișoara, un secretar și un viceprimar, precum și un fost director al Direcției Patrimoniu.

Potrivit DNA, cei trimiși în judecată sunt: Nicolae Robu, primarul Timișoarei (2 contracte); Nicușor-Constantin Miuț (la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timișoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timișoara și Direcției Patrimoniu din cadrul primăriei mun. Timișoara -199 contracte); Gheorghe-Coriolan Ciuhandu (la data faptelor primar al municipiului Timișoara 61 de contracte); Ioan Cojocari (secretar al primăriei municipiului Timișoara și coordonatorul nemijlocit al Serviciului Juridic Contencios din cadrul primăriei - 61 contracte); Dan-Aurel Diaconu (la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara - un contract), Traian-Constantin Stoia (la data faptei viceprimar al municipiului Timișoara - un contract); Martin Staia (la data faptelor director al Direcției Patrimoniu și respectiv al Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse din cadrul municipiului Timișoara - 2 contracte); Simona Vîrlea (la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara - un contract);Gabriela Iova (la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara - un contract).

„În perioada septembrie 1996 - ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara (majoritatea cu funcții de conducere) și-ar fi încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului”, transmit procurorii DNA.

DNA  spune că "inculpații ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile. Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara ar fi vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu mai erau aplicabile acelor persoane”. Prejudiciul total cauzat statului român ajunge la aproape 10 milioane de euro, spun anchetatorii.  “În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților”, mai arată DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș, cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii.