Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Institutul Revoluției, desființat prin OUG. Iliescu: O porcărie curată

iliescu.jpg

Ion Iliescu, fost președinte

Guvernul a adoptat, luni, o ordonanță de urgență privind desființarea Institutului Revoluției Române, condus de fostul președinte Ion Iliescu.  “ Desființarea Institutului Revoluției Române este  <o porcărie curată>, a fost reacția lui Ion Iliescu. Acesta s-a declarat surprins de decizie, spunând că “nu înțelege motivația demersului Executivului”.

Guvernul argumentează, în Ordonanța de Urgență care desființează IRRD, că activitatea acestuia a fost irelevantă în raport cu banii publici cheltuiți. „Având în vedere că activitatea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, de la înființarea sa până în prezent s-au dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului României; În condițiile în care, încă de la constituirea sa, prin Legea nr. 556 din 7 decembrie 2004, instituția a reprezentat o platformă politică iar în pofida enunțării veniturilor proprii ca sursă de finanțe, încă de la început activitatea instituției a fost finanțat de la bugetul de stat aproape în totalitate”, arată ordonanța de urgență adoptată, luni de Executiv, potrivit Mediafax. 

Documentul mai arată că Institutul a asigurat poziții publice finanțate din fonduri publice pentru interese personale. De asemenea, existența IRRD a generat „tensiuni sociale” ori de câte ori subiectul Revoluției din '89 revenea în actualitate, mai motivează Guvernul.

Executivul mai arată că IRRD a beneficiat de un regim juridic atipic. Chiar dacă specificul Institului este al unei fundații mai degrabă, a primit statutul de instituție publică de specialitate autonomă. De asemenea, Executivul mai observă că nu există reglementări în funcționarea Institutului Revoluției Române cu privire la mandatul conducerii instituției sau felul în care sunt luate deciziile.

Ion Iliescu: “Asta e o porcărie curată””Nu am auzit de așa ceva. Asta e o porcărie curată. Adică Institutul Revoluției Române, renunțăm la Revoluția Română, la studierea ei... Nu înțeleg, nu știu, nu am aflat încă această știre. Mi se pare o porcărie indamisibilă. Că sunt oameni care n-au trăit Revoluția și nu-nțeleg și-i interesează, asta e altă treabă, dar a fost un moment istoric remarcabil care-a marcat întreaga transformre pe care a cunoscut-o țara în ultimii 30 de ani de zile. Cum să renunți la așa ceva? Unde în lume se întâmplă așa ceva? N-am aflat încă această știre, mă surprinde și nu-nțeleg motivația ei”, a afirmat, într-o declarație pentru MEDIAFAX, Ion Iliescu.Institutul Revoluţiei Române s-a aflat în centrul unui scandal după ce a decis organizarea unui concert în 22 decembrie, gest calificat de mai multe organizaţii civice drept o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluţiei din 1989 şi urmaşilor acestora.  Ulterior, Grupul pentru Dialog Social a cerut desfiinţarea imediată a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Institutul are ca obiect de activitate analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic şi social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre. Conducerea Institutului Revoluţiei Române este asigurată de un "Colegiu Național", alcătuit din personalități reprezentative ale revoluției române, printre care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman.