Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul de Interne, supărat pe Arafat după cazul fetiței din Vâlcea. „Ce ați făcut de 20 de ani să faceți rost de piloți?

conferinta_arafat.jpg

Videoconferință cu prefecții la MAI (31.12.2019)
Image source: 
gov.ro

Schimb tăios de replici, marți, între ministrul de Interne, Marcel Vela și secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului  pentru Situatii de Urgență.  Episodul tensionat a avut loc la videoconferința pe care șeful Internelor a avut-o cu prefecții din țară în pregătirea Anului Nou. Pornind de la cazul fetiței din Vâlcea, care nu a putut să fie preluată de elicopterul SMURD și adusă în București, ministrul de Interne a întrebat personalul din MAI de ce nu zboară elicopterele SMURD noaptea. "Pentru că nu avem piloți", a fost răspunsul lui Raed Arafat. 

 

O fată de 11 ani grav rănită, sâmbătă după-amiaza, în urma unui accident rutier provocat chiar de tatăl ei, a intrat în comă de gradul 3, iar la faţa locului a fost solicitat un elicopter SMURD. Aparatul a ajuns la Vâlcea, dar a făcut cale-ntoarsă fără pacient. Cristina Geormăneanu, medicul de gardă de la SMURD Craiova, a declarat, pentru MEDIAFAX, că ambulanţa nu a ajuns la locul stabilit de întâlnire, iar elicopterul a decolat după 10 minute de aşteptare pentru că apunea soarele.

„Nu mai doresc să întâlnesc, să se repete, asemenea situații jenante, cu risc major să se piardă o viață. Și dacă salvezi viața unui copil sau a unui român îmi asum orice risc pentru a lua măsuri coercitive pentru cei care nu și-au îndeplinit sarcinile așa cum prevede legea. Pe viitor, nu se va mai repeta în mandatul meu o asemenea situație, când un copil a suferit. Să ne înțelegem! Nu ne jucăm cu viețile oamenilor, nu facem doar paradă la televizor, ce grozav organizăm noi salvarea oamenilor și sâmbătă era să moară un copil. Din neglijență sau proastă organizare, să zic pe românește”, a spus ministrul de Interne Marcel Vela.  În replică, secretarul de stat Raed Arafat a spus că „Era nevoie de piloți, domnule ministru!”. „Faceți rost de piloți!” a venit și răspunsul lui Vela. 

„Motivul pentru care zboară numai cele două centre este pentru că au echipe care să asigure funcționalitatea elicopterului 24 din 24. În celelalte centre, dacă decolează un elicopter noaptea, după o anumită oră înseamnă că a doua zi acest elicopter nu intră în serviciu decât după ora 11 – 12 sau 1 după-masa. Și pun în risc anumite intervenții primare să nu se rezolve. Pentru asta s-a luat decizia ca două puncte din țară să facă misiunile peste tot în țară ca transfer și când avem avionul le facem și cu avionul și asta se face. Dacă, de exemplu, Timișoara decolează sau Aradul sau Craiova, dacă merg la ora 1 în misiune, a doau zi își reia misiunea la ora 1 după-masa, pentru că au ore de odihnă și din cauza asta am luat această decizie”, a explicat Raed Arafat în timpul ședinței cu prefecții

În replică, ministrul de Interne a întrebat: „Ce ați făcut de 20 de ani să faceți rost de piloți? Nu îmi răspundeți, că știu! Deci avem elicoptere, avem medici, dar nu avem piloți. Dar avem oameni accidentați care mor. Români care mor pentru că noi nu avem piloți. Angajați piloți! Care e problema?”.

Raed Arafat a explicat faptul că un pilot de elicopter SMURD are nevoie de minim 1.000 de ore de zbor ca să poată să fie comandant de aeronavă pe SMURD. 

 

 
Ministrul de Interne Marcel Vela și secretarul de stat, Raed Arafat