Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cele mai mari mize politice ale anului 2020

Vor avea loc alegeri parlamentare anticipate în 2020? (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Anul politic 2020 se anunță unul efervescent: alegeri locale, alegeri parlamentare la termen sau anticipate, plus congrese și dezbateri doctrinare din ce în ce mai agitate la principalii actori de pe scena politică.

Primul eveniment politic important al anului este Congresul PSD din luna februarie, când social-democrații își vor alege noua conducere.

Chiar dacă atmosfera pare calmă în prezent în formațiunea condusă de interimarul Marcel Ciolacu, e de așteptat ca taberele din partid să-și ascute săbiile cu câteva zile înainte de Congres.

Sunt de notorietate rivalitățile dintre unii social-democrați, care la ultimele ședințe importante de partid au mers până la a se jigni și chiar amenința cu bătaia unii pe alții, iar actorii principali sunt ca de fiecare dată în ultima vreme Eugen Teodorovici, Marian Oprișan, Niculae Bădălău și Cătălin Rădulescu.

După ce a pierdut în 2019 cam tot ce se putea pierde, adică alegerile europene, cele prezidențiale, plus un referendum și după ce liderul său autoritar, Liviu Dragnea, a ajuns după gratii, PSD-ul vrea acum să arate că și-a învățat lecțiile și că se poate transforma într-un partid modern, cu față europeană. Rămâne de văzut cât de ușoară va fi această metamorfozare a PSD-ului, partid măcinat de luptele eterne pentru putere dintre baronii locali.

 

Ape tulburi, la USR-PLUS

 

Tensiuni sunt și în Alianța USR-PLUS, chiar dacă liderii celor două formațiuni, Dan Barna și Dacian Cioloș au încercat să le țină sub control și să le abordeze într-un limbaj mai diplomatic și cu reacții mai reținute.

Uniunea Salvați România a fost afectată de o serie de certuri, purtate în special pe forumul intern de dezbateri. Cel mai recent episod a fost legat de excluderea din partid a unei vicepreședinte a filialei Ilfov, lucru care a făcut ca lideri cunoscuți ai formațiunii, precum Stelian Ion, Vlad Alexandrescu și Mihai Goțiu, să-și exprime revolta față de echipa lui Dan Barna.

Acesta din urmă a propus recent o altă dezbatere, probabil pentru a distrage atenția colegilor săi de partid de la scandalul anterior și anume definirea mai clară a identității doctrinare a USR-ului.

 

Alegeri anticipate?

 

Pe de altă parte, una dintre mizele majore ale anului 2020 o reprezintă alegerile parlamentare anticipate. Ele sunt dorite de USR, PNL și UDMR, în timp ce PSD, Pro România și ALDE nici nu vor să audă de așa ceva.

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a afirmat recent că anticipatele vor avea loc în aprilie, în timp ce vicepreședintele Gheorghe Falcă a precizat că procedurile ar putea începe încă din februarie.

Întrebarea esențială este dacă anticipatele chiar pot avea loc, în condițiile în care ele sunt posibile doar dacă Guvernul cade în urma unei moțiuni de cenzură sau dacă premierul își dă demisia. Ulterior, e nevoie ca două propuneri de prim-ministru să fie respinse la vot în Parlament.

Dacă anticipatele nu vor fi posibile, atunci alegerile parlamentare vor avea loc la termen, adică la finalul acestui an.

Până atunci însă tonul va fi dat de alegerile locale din luna iunie, iar aici miza cea mai mare o reprezintă modul în care vor fi aleși primarii: într-un singur tur sau în două, așa cum și-ar dori cei de la USR. Nici liberalii nu au respins ideea, însă lor le convine și actualul tip de vot, într-un singur tur, care-i avantajează pe primarii aflați în funcție, iar PNL are și el destui primari în țară.

Una peste alta, anul politic 2020 se anunță la fel de fierbinte precum cel care tocmai s-a încheiat, dacă nu chiar mai efervescent.