Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentul din Irak a votat pentru expulzarea militarilor americani din țară

france24.jpeg

Membri ai Parlamentului din Irak, 5.01.2020
Image source: 
Reuters

Parlamentul din Irak a votat, duminică, expulzarea  trupelor străine aflate pe teritoriul țării. 5000 de militari americani sunt staționați în Irak, în cadrul Coaliției internaționale anti-ISIS, coaliție din care mai fac parte militari din alte state aliate ale SUA. Anunțul vine pe fondul escaladării tensiunilor din regiune, la două zile de la uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, într-o lovitură aeriană cu o dronă militară la aeroportul din Bagdad.

Parlamentul irakian a votat rezoluția prin care se solicită guvernului ''să revoce cererea de asistență din partea coaliției împotriva Statului Islamic ca urmare a încheierii operațiunilor militare în Irak și obținerii victoriei''. ''Guvernul irakian trebuie să ia măsuri pentru a pune capat prezenței oricăror trupe straine în Irak și să le interzică folosirea teritoriului, spațiului aerian și apelor, indiferent de motiv'', se arată în document.

Spre deosebire de textele de lege, rezoluțiile votate de parlamentul irakian  nu sunt obligatorii pentru a fi puse în practică, dar premierul Adel Abdul Mahdi s-a pronunţat deja, într-un discurs susținut în fața parlamentului,  pentru retragerea trupelor străine din ţara sa. El a acuzat Statele Unite că au încălcat suveranitatea Irakului prin raidul aerian în urma căruia a fost ucis vineri la Bagdad generalul iranian Qassem Soleimani,  comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran.

Premierul irakian a vorbit despre ”trupele străine”, fără să le menţioneze în mod specific pe cele americane. Acesta a dat de înţeles că s-a referit la retragerea tuturor trupelor trimise de state membre ale coaliţiei antijihadiste conduse de SUA.

Coaliția internațională anti-ISIS condusă de SUA în Irak, numită Operation Inherent Resolve, anunțase astăzi că se concentrează exclusiv pe protejarea bazelor și militarilor coaliției, renunțând la activitățile anti-Stat Islamic.