Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Judecători: Predoiu este un promotor de fakenews, manipulări și dezinformări cu privire la SIIJ

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, este un „promotor de fakenews, manipulări și dezinformări cu privire la Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție”. Este poziția Asociaţiei Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului, transmisă prin intermediul unui comunicat de presă, potivit Mediafax.

 

Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului susține că acțiunea ministrului Justiției de „a manipula CJUE, magistrații și opinia publică” în scopul susținerii desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este „o operațiune de dezinformare pe plan intern și extern fără precedent în istoria post-comunistă a României”, similară acțiunilor Serviciului “D” – Dezinformare din cadrul fostei Securități comuniste.

„Pentru necunoscători, dezinformarea întreprinsă de fosta Securitate comunistă a cărei metehne se vede că s-au păstrat până azi era “măsură operativă constând în diseminarea intenționată a unor informații denaturate sau false într-un anumit mediu, prin intermediul surselor din rețeaua informativă sau al ofițerilor, pe baza unui plan bine stabilit și supus în prealabil aprobării superiorilor ierarhici. De regulă, dezinformarea avea că scop compromiterea unei persoane sau crearea unei reputații false, pregătirea sau contracararea unor evenimente sau acțiuni, promovarea intereselor conducerii partidului sau statului român, pe plan intern sau extern. După reformarea administrativă a Ministerului de Interne în 1967, acțiunile de dezinformare au fost coordonate de Serviciul “D”, că unitate specializată“. (a se vedea în acest sens Indexul de termeni și abrevieri cu utilizare frecvența în documentele Securității alcătuit de CNSAS)”, se menționează în comunicatul judecătorilor. Aceștia subliniază că, de la înființarea ei, Secția de investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost ținta celei mai crâncene și asidue campanii de dezinformare, fakenews și manipulare din perioada post-comunistă, campanie purtată atât pe plan extern, cât și pe plan intern, al cărei vârf de lance a devenit actualul ministru al justiției.

 

„Acestei structuri de parchet nu i s-a dat nici măcar șansa să funcționeze la parametri normali, fiind sabotată încă de la început atât din interiorul cât și din afară justiției, o mașînărie uriașă de propagandă și manipulare fiind angajată în a promova minciuni nerușinate și sfidătoare cu privire la Secția Specială. Motivul tuturor acestor atacuri este clar pentru oricine are curajul să vadă și să spună adevărul: protejarea de răspundere a magistraților care, o parte dintre ei în cârdășie cu serviciile secrete, au comis abuzuri împotriva unor români. Reacția împotriva SIIJ se înscrie în acțiunea constantă de 30 de ani a statului român de a-i proteja pe cei care, dețînând puterea statului, au abuzat și nenorocit români. Nici pentru morțîi, rănițîi și abuzurile de dinainte de 1989, nici pentru abuzurile din ultimii 30 de ani, se vede că cei din conducerea statului român nu vor să fie angajată răspunderea vreunui abuzator”, punctează asociația de magistrați.

Conform sursei citate, creată ca o soluție pentru a contracara abuzurile și presiunile dovedite ale DNA la adresa judecătorilor și procurorilor, Secția Specială a fost de la început țintă unor atacuri și dezinformări susținute, venite atât din interiorul sistemului judiciar, cât și din clasa politică, atacuri conduse de persoane ce doresc îngroparea abuzurilor și revenirea la sistemul de represiune care le-a promovat și tolerat.

„Întâmplător sau nu, aceleași persoane din magistratură, clasa politică, societate civilă sau presă, care prin manipulări și dezinformări au justificat și solicitat desființarea SIIJ, sunt cam aceleași persoane care au aparat abuzurile din justiție împotriva românilor din ultimii ani, transformarea instanțelor în “câmp tactic” al SRI și colaborarea nelegală și neconstituțională dintre procurori și SRI în baza unor protocoale secrete. În timpul fostului ministru al justiției Ana Birchall această campanie de dezinformare cu privire la SIIJ s-a rezumat la enunțarea unor neadevăruri de către fostul ministru cu privire la această instituție de parchet care au fost ușor desființate chiar de presă.  (…) Odată cu instalarea la cârma Ministerului Justiției a lui Cătălin Predoiu, însă, campania de fakenews și dezinformare internă și externă a atins  o nouă culme, prin încercarea ministrului Predoiu de manipulare a întregului corp al magistraților în scopul desființării SIIJ și implicit a influențării în această direcție a proceselor ce sunt pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene”, mai spun magistrații.