Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Generalul David Petraeus: Reacția Iranului ar putea fi una limitată

petraeus.jpg

Generalul David Petraeus, fost comandant al forțelor SUA din Irak și Afganistan și director al CIA
Sursa imaginii: 
Getty Images via foreignpolicy.com

Ce va urma după uciderea comandantului militar iranian Qasem Soleimani? Fostul comandant al forțelor SUA din Irak și Afganistan și director al CIA, generalul David Petraeus,  spune într-un interviu acordat revistei Foreign Policy  că deciziile lui Donald Trump au ajutat la ”restabilirea deteriorării” în Orientul Mijlociu.

Situația Iranului este însă „foarte fragilă” , ceea ce poate limita răspunsul său.

”Uciderea lui Suleimani a fost concepută pentru a trimite un mesaj regimului de la Teheran că Statele Unite nu vor tolera provocarea continuă”, spune Petraeus.

”Uciderea lui Suleimani este mai semnificativă decât cea a lui Osama bin Laden sau chiar decât moartea liderului organizației teroriste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghadi.

Suleimani a fost arhitectul și comandantul operațional al efortului iranian de a consolida controlul șiit într-o regiune care se întinde din Iran până în Irak, prin Siria și sudul Libanului. El este responsabil pentru furnizarea de explozibili, proiectile și arme care au ucis peste 600 de soldați americani și mult mai mulți din coaliția noastră din Irak și Siria. Deci moartea sa are o semnificație enormă.

Întrebarea, desigur, este cum răspunde Iranul.

Economia sa este foarte precară. În plan intern, situația este foarte fragilă – au fost uciși sute, dacă nu cumva mii de cetățeni iranieni care protestau pe străzi față de problemele economice și corupția din țară. Nu-i văd în acest moment pe iranieni să susțină atât de puternic regimul, precum în urmă cu zeci de ani, în timpul războiului cu Irakul.

Da, ei pot răspunde și pot riposta, ceea ce poate duce la represalii în continuare - și este clar acum că administrația este dispusă să ia măsuri foarte substanțiale”, estimesază generalul în retragere David Petraeus.