Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bogdan Despescu, numărul 2 din Ministerul de Interne, acuzat de plagiat

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Chestorul Bogdan Despescu, numărul 2 din Ministerul de Interne, a plagiat peste 150 de pagini din cele 345 ale tezei sale de doctorat scrie PressOne.

Despescu, numit secretar de stat în Ministerul de Interne la 29 noiembrie 2019, ar fi folosit cel puțin patru surse bibliografice majore pentru a copia în teza de doctorat, scrie jurnalista Emilia Șercan în pressone.ro. De exemplu, dintr-o carte scrisă de un fost profesor de la Academia de Poliție, Despescu a plagiat nu mai puțin de 77 de pagini.

În martie 2018, în plin scandal legat de tezele de doctorat plagiate susținute la Academia de Poliție, chestorul șef de poliție Bogdan Despescu a dat în judecată Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) pentru a obliga cele două instituții să-i plătească sporul doctoral stabilit prin lege pentru persoanele care lucrează pentru statul român.

Despescu s-a înscris la doctorat în 2007, când ocupa funcţia de adjunct al şefului IPJ Buzău şi a obţinut titlul de doctor în iulie 2010. Coordonator i-a fost Ioan Dascălu, cel care – alături şi Gabriel Oprea, fost vicepremier şi ministru de Interne, şi de Costică Voicu, fost rector al Academiei de Poliţie – a pus în 2002 bazele domeniul doctoral Ordine Publică şi Siguranţă Naţională (OPSN).

Titlul lucrării ştiinţifice care i-a adus lui Despescu distincţia de doctor în ştiinţe este „Criminalitatea în domeniul achiziţiilor publice”.