Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Suedia: Previziuni pentru 2020

parlament_suedia.jpg

Image source: 
pixabay.com

Politică, mediu și medicină acestea par a fi marile preocupări ale Suediei în acest an. Veștile pozitive se speră să vină și din sport și muzică. Previziunile anului 2020 în țara scandinavă sunt aduse acum de corespondentul RFI în Suedia, Constantin Drăgan.

Cum de Sărbători rachetele au fost interzise la vânzare, 2020 a început în Suedia cu focuri de artificii moderate și se speră că așa va și continua. De următoarele 12 luni se leagă multe speranțe în Suedia, însă societatea nu e nici pe departe la fel de agitată și polarizată ca acum un an când partidele câștigătoare ale alegerilor au avut nevoie de 129 de zile pentru a se înțelege asupra unui guvern.

În zona politică controversele vin mai ales din faptul că pentru prima dată un partid important, Moderatii, a decis să colaboreze cu extrema dreapta, Democrațîi Suedezi. De câteva săptămâni lumea se tot întreabă cum s-a putut ajunge la asta.

Și tot în politică, dar în zona europeană, anul acesta se așteaptă rezultatele programului Europa 2020. Este vorba despre o strategie comună a Uniunii Europene pentru creștere economică și pentru crearea de locuri de muncă. Aceasta  vorbește despre incluziune socială, cercetare și dezvoltare, educație, climat și energie. Ei bine, în aprilie se va vedea dacă Suedia și-a făcut temele și și-a ținut angajamentele la aceste capitole.

În zona angajamentelor putem vorbi și despre cel luat de țara scandinavă în 2016 și care spune că până la la sfârșitul acestui an emisiile de gaze de seră vor trebui să scadă cu 40%, comparativ cu anul 1990… adică până la 28.8 milioane de tone pe an.

De altfel, mediul este o preocupare constantă în Suedia, iar asta face să se vorbească aici de ceva vreme despre o țară fără combustibili fosili.  Pentru a se ajunge acolo, guvernul va discuta în acest an diverse propuneri precum creștea subvențiilor pentru mașinile electrice, scăderea taxelor pe combustibilii din surse regenerabile al căror preț este oricum mai mare, dar și încurajarea producerii de energie electrică pentru folos propriu prin instalarea de panouri solare.

Toate acestea sunt părți ale unui proiect foarte ambițios care a fost inițiat acum 15 ani și are ca termen de realizare 2020. Acela ca Suedia să nu mai dependentă de petrol. În 2005, guvernul social - democrat a creat o comisie care avea acest scop, pentru că în acel moment petrolul era sursa a 30% din consumul suedez de energie, ceea ce era considerat mult prea mult. S-a spus atunci că motivele acestei strategii ar fi influența nefastă a prețului petrolului în economie, legăturile dintre petrol, pace și siguranță în lume, posibilitățile de a folosi materii regenerabile în locul lui și amenințările pe care folosirea combustibililor fosili le aduc la adresa mediului. Ce nu este clar însă este când în cursul acestui an se vor face analizele și se va stabili în ce măsură proiectul poate fi considerat un succes.

Oricum, deși Suedia stă în general mult mai bine decât alte țări la capitolul protecția mediului, activiștii consideră că mai este încă multă cale de bătut până la a se ajunge acolo unde se dorește.

O altă problema pe care suedezii vor trebui să încerce să o rezolve în acest an este legată de sistemul medical, care de câteva luni este un mare domeniu al controverselor. Se spune chiar că Suedia se află actualmente în situația paradoxală a avea cei mai mulți medici pe cap de locuitor din istorie, dar a nu putea face față solicitărilor pacienților decât cu mare greutate. Este un lucru absolut obișnuit că un pacient ajuns la urgență într-o stare care nu îi pune viată în pericol să fie nevoit să aștepte 4 - 5 ore până când un doctor se va uita la el. Medicii de gardă au adesea de consultat zeci de pacienți într-o singură noapte.

În afata urgențelor, timpul care se scurge de când medicul de familie ți-a dat trimitere către specialist și momentul în care chiar te întâlnești cu specialistul poate ajunge sau chiar depăși 3 luni.

Asta însă nu înseamnă că nu se cheltuiesc bani în sistemul medical. Dimpotrivă. Spitalele au cheltuieli uriașe.  Și atunci unde e problema? Doctorii dau vină pe management, pe faptul că spitalele sunt adevărate uzine în care doar o mică parte din cei angajați au legătură cu medicina, și pe importantele activități administrative pe care personalul medical are obligația să le desfășoare în cursul unei zile de lucru. Scandalul a culminat în noiembrie anul trecut când s-a anunțat că, din motive bugetare, 350 de asistente și 250 de medici urmau a fi concediați de la Noua Karolinska, cel mai mare spital din Stockholm.

Într-o notă mult mai optimistă, Suedia, calificată după meciurile cu România, așteaptă și își pune mari speranțe în 2020 în Campionatul European de fotbal din iunie, unde știe deja că se va întâlni cu Spania la Bilbao și cu Polonia la Dublin, într-o grupă dificilă.

Și nici muzica nu lipsește pe tot parcursul anului.

Se va începe cu Melodifestivalen (adică preselecția Eurovision) care este incredibil de importantă aici, despre care toată lumea vorbește, care aduce uriașe spectacole în semi-finale și finală și are o acoperire media extrem de puternică. Asta poate și datorită faptului că muzica se spune că este cea de-a două mare industrie a țării și este deci luată foarte în serios.

Pe lângă Melodifestivalen, în Suedia se vând deja bilete pentru nume precum Carlos Santana, Kiss, Judas Priest, Sting Brian Adams ce vor urcă pe scenă până la sfârșitul anului. În final, o mențiune specială pentru Deep Purple. Trupa britanică… sau ce va mai fi rămas din ea după 52 de ani de activitate… va avea și ea două concerte în septembrie, unul la Stockholm și altul la Göteborg.

 

Ascultă AICI corespondența din Suedia