Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Notele informative ale CIA despre evenimentele din 1989: Situația din 22 decembrie

note_cia.png

Sursa imaginii: 
https://www.cia.gov/

Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) a declasificat parțial la sfârșitul anului trecut peste 100 de note informative transmise în perioada februarie 1989- martie 1990 în legătură cu situația din țările din Estul Europei în timpul și imediat după căderea comunismului.

Într-una din aceste note, datată 22 decembrie 1989, informatorii CIA raportează despre evenimentele aflate în plină desfășurare în România:

Regimul Ceaușescu se apropie de colaps, iar Ambasada SUA a decis evacuarea personalului secundar.

Un miting pro-regim organizat ieri s-a transformat într-o masivă demonstrație anti-Ceaușescu, la care au participat cca 20 000 de oameni. Reprimarea demonstrației s-a soldat cu un număr confirmat de 13 morți. 5000 de demonstranți au fost asaltați, la miezul nopții, de forțele de securitate în zona Hotelului Intercontinental. Grupuri răzlețe de demonstranți s-au format și în alte zone ale Capitalei.

Forțe guvernamentale au tras în demonstranți la Arad și la Cluj-Napoca.

În ciuda stării de urgență instituită la Timișoara, un număr fără precedent de demonstranți (cca 100 000) au ieșit în stradă și și-au cerut dreptul de a-și îngropa morții (...)

O parte a armatei s-a solidarizat cu demonstranții la Rimișoara (...)

Comentariu: Este foarte puțin probabil ca forțele de ordine să păstreze controlul asupra evenimentelor mai mult de câteva zile. Totuși, regimul se va baza în continuare mai mult pe forțele de securitate și mai puțin pe Armată. Temuta ”Securitate” este mai bine echipată și special instruită pentru a asigura supraviețuirea regimului.

Aceasta dispune de 20 000 de oameni foarte bine instruiți și echipați special pentru reprimarea demonstrațiilor. Sunt răspândiți pe tot cuprinsul țării, cu misiunea de a proteja demnitarii și diversele industrii naționale. Dispun inclusiv de vehicule blindate și elicoptere.

Miliția dispune de cca 23 000 de oameni. Brutalitatea lor este binecunoscută.

Armata Națională a României, cu un efectiv estimat la 128 000 de oameni, ar putea fi folosită ca sprijin, dar personalul nu este foarte bine antrenat și instruit pentru operațiuni locale. Există informații potrivit cărora mulți militari s-au solidarizat deja cu demonstranții.

Gărzile Patriotice (cca 12 000 de oameni) sunt neînarmate și efectuează doar controale pentru siguranță.

Poliția de Frontieră (cca 20 000 de oameni) verifică orice mișcare în zona frontierelor.

 

Reacții externe:

Zaykov, membru al Biroului politic sovietic, a transmis autorităților române să se abțină de la folosirea forței și să înceapă dialogul cu manifestanții. Reprezentantul sovietoc al OSCE la București a cerut României să respecte acordurile de la Helsinki dar nu a condamnat decât parțial acțiunile regimului. Ungaria a cerut președintelui ONU să convoace o sesiune extraordinară pentru analizarea situației din România. De asemenea Ungaria a anulat Tratatul de cooperare și prietenie cu România . Ministrul ungar de externe Horn a anunțat totuși că țara sa nu va rupe relațiile diplomatice cu România (...)

Țările occidentale au reacționat prin intermediul protestelor diplomatice față de violențele forțelor de represiune (...)

 

Ce urmează?

Deși este posibil ca Ceaușescu să anunțe noi măsuri economice pentru a calma protestele, este de așteptat ca el să prefere intensificarea reacției de forță, pentru a păstra puterea.

Continuarea protestelor îi va determina probabil pe liderii militari să încerce să-l îndepărteze pe Ceaușescu. Există foarte puține indicii referitoare la persoana care i-ar putea lua locul lui Ceaușescu. Printre aceștia ar putea fi: ministrul apărării Vasile Milea, secretarul pentru afaceri externe Constantin Olteanu, fostul consilier al lui Ceaușescu, Ion Iliescu și fostul ministru de externe Ștefan Andrei