Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Acordul cu UE în fața ultimului obstacol în Parlament

boris_brexit.jpg

Boris Johnson în Camera Comunelor
Prim ministrul Boris Johnson nu va cere extinderea perioadei de tranzitie
Image source: 
Reuters

Parlamentul britanic reia dezbaterea ratificării acordului privind ieșirea din Uniunea Europeană cu data ieșirii din Uniune prevăzută pentru sfârșitul lunii ianuarie. Atenția începe să se îndrepte acum asupra următoarei faze, negocierea unui acord de liber schimb. 

Camera Comunelor va dezbate în următoarele trei zile în lectura a treia și ultima acordul Brexit cu un amendament introdus de prim ministrul Boris Johnson, care prevede interzicerea prelungirii perioadei de tranziție după data de 31 decembrie 2020. 

După 31 ianuarie 2020 când Regatul Unit va înceta să fie membru al UE și până la sfârșitul anului nu se va schimba nimic în relația cu Uniunea, inclusiv libertatea de mișcare a persoanelor, iar acordul Brexit prevede garantarea drepturilor cetățenilor UE în UK la reciprocitate cu garantarea drepturilor cetățenilor britanici în statele Uniunii.

Partidul Laburist din opoziție propune extinderea perioadei de tranziție până la un maximum permis de încă doi ani, în timp ce Partidul Naționalist Scoțian, al treilea ca mărime în Camera Comunelor, dorește ca Scoția să rămână în UE. 

Dat fiind că Partidul Conservator condus de premierul Johnson dispune de 365 de deputați din totalul de 650 aceste amendamente au șanse practic nule de a fi adoptate. 

Premierul Johnson dorește negocierea unui acord de comerț liber cu UE până la 31 decembrie 2020, dar demnitari de la Bruxelles și-au exprimat scepticismul cu privire la realismul unui asemenea termen. 

Noul comisar european însărcinat cu comerțul, Phil Hogan, a declarat săptămâna trecută că premierul Johnson va abandona acest termen, așa cum a abandonat și promisiunea de a scoate Marea Britanie din UE la 31 octombrie 2019, termenul precedent, atunci când a devenit prim ministru în luna iulie.  

Întâlnire Johnson - Van der Leyen

În caz că dorește o extindere, Marea Britanie ar trebui să solicite liderilor UE extinderea perioadei de tranziție înainte de 30 iunie 2020, iar extinderea ar însemna prelungirea situației actuale, inclusiv continuarea plății contribuției britanice către Uniune. 

Ursula van der Leyen și Boris Johnson
Ursula van der Leyen și Boris Johnson se vor întâlni miercuri la Londra
Image source: 
Getty Images

În orice caz, premierul Johnson dorește lansarea unei ofensive de șarm la adresa UE care va începe miercuri la Londra prin întâlnirea cu noua președintă a Comisiei Europene, Ursula Van der Leyen. 

Premierul Johnson dorește să șteargă amintirea întâlnirilor dintre predecesoarea sa, Theresa May, și fostul președinte al Comisiei, Jean Claude Juncker, care au îngreunat negocierile în perioada 2017 - 2019. 

Între timp, proiectul legii de ratificare a tratatului își va încheia traseul în Camera Comunelor joi, iar apoi va fi trimis spre dezbatere săptămâna viitoare Camerei Lorzilor.

Conservatorii nu au majoritate în camera superioară, dar cutuma constituțională prevede că un proiect de lege care a figurat în platforma electorală a partidului de guvernământ nu poate fi obstrucționat de Camera Lorzilor, care este numită și nu aleasă așa cum este Camera Comunelor. 

După promulgarea de către Regina Elisabeta a II-a acordul va fi supus dezbaterii Parlamentului European unde, cu toate reticențele exprimate de unii euro-deputați, ratificarea nu va întâmpina probabil prea multe dificultăți astfel încât Marea Britanie are toate șansele să iasă din UE la data stabilită, 31 ianuarie 2020. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ