Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Mediului le recomandă bucureștenilor să poarte măști anti-poluare

poluare.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ministrul Mediului, Costel Alexe, le recomandă bucureștenilor să se protejeze de aerul poluat din Capitală, folosind inclusiv măști.  “Mesajul este foarte clar și alarmant pentru societatea românească. În marile orașe, poluarea este cu mult peste ceea ce ar trebui să resimțim ca locuitori ai unei capitale sau ai unor orașe europene, în 2020”, a spus, luni, ministrul Costel Alexe.

“Când este vorba de sănătatea populației, evident că le recomand orice ar putea să le protejeze mai bine sănătatea, inclusiv dacă este posibil aceste măști pentru că vedem des, pe marile artere ale Bucureștiului, unde depășirile vă asigur că sunt la fel de mari ca aici, oameni care poartă aceste măști”, a spus ministrul Alexe. 

Precizările vin după ce consilierul general USR, Octavian Berceanu, a spus, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că măsurătorile parametrilor calității aerului respirat din Sydney și București au valori comparabile.  El a observat că suspensiile de particule PM10 / PM2.5 din Sydney și București sunt similare. Poluarea cu PM10 este de 161 ug/m3, în Capitală, iar în orașul comparat ajunge la 169 ug/m3. Potrivit acestuia, în București, s-au înregistrat depășiri de aproape 700 de ori ale parametrilor privind poluarea cu praf.

“Aceste depășiri alarmante există, sunt din ce în ce mai mari de la an la an și evident că trebuie să înțeleagă toate administrațiile publice din România că trebuie să își implementeze planurile de măsuri privind îmbunătățirea calității aerului. În situația Bucureștiului, care după cum știți și dumneavoastră este în procedura de contencios în relația cu Comisia și nu mai putem face absolut nimic decât să așteptăm sentința. În momentul de față, mai niciuna dintre măsurile prinse în plan, nu a fost implementată. Pentru că dacă am fi avut aceste măsuri implementate, am fi avut, așa cum este firesc, ținte mult mai mici decât aceste depășiri”, a mai spus ministrul Mediului.

El a adăugat că, în 2018, analizele privind calitatea aerului au arătat că în 70 de cazuri au fost depășite limitele.

„În 2013, vreau să menționez, că la această stație, au fost înregistrate 24 de zile cu depășiri, pentru ca în 2018 să avem 70. Din păcate vreau să subliniez faptul că de la an la an, sunt mai mari depășirile decât ar trebui. Imaginați-va că această stație, în decursul săptămânii viitoare sau peste două săptămâni, când vom reuși să punem toate datele cap la cap, să ieșim cu statistică, sunt șanse foarte mari că depășirile din 2019 să fie mai mari că cele din 2018. De cele mai multe ori, se arată cu degetul spre Ministerul Mediului că fiind cel care ar trebui să rezolve problema sau problematica poluării în România. Fals. Nu Ministerul Mediului este cel care poate controla poluarea într-o capitală”, a mai explicat ministrului.

Firea: Nu poate fi recuperat în 36 de luni ce nu s-a făcut în zeci de ani

Gabriela Firea a precizat, luni seară, că, deși a luat măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului, nu poate fi recuperat în 36 de luni ce nu s-a făcut în „zeci de ani”, iar ministrul Mediului ar trebui să îi tragă la răspundere pe consilierii PNL care au blocat proiectele anti-poluare.

„Aceste rețele (independente de măsurare a aerului, n.r.) nu sunt autorizate/omologate de către Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor. Datele oficiale de calitate a aerului, raportate anual de România către Comisia Europeană, sunt datele obținute prin Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), constituită din stații fixe amplasate în aglomerările și zonele de evaluare a calității aerului, cu respectarea prevederilor Legii nr. 104/2011. Precizăm că RNMCA se află în administrarea Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, iar datele obținute sunt în prealabil validate de către Centrul de Evaluare a Calității Aerului (CECA), structură aflată în cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Capitalei și citat de Mediafax.

Primăria Capitalei nu gestionează staţiile de măsurare a calităţii aerului, mai subliniază municipalitatea. 

"Încă din primul an de mandat am tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte poluarea în Capitală, iar faptul că nu s-a făcut nimic în ultimii zece ani în acest sens a dus la agravarea acestei probleme. Începând din 2016, însă, am luat măsuri concrete pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, dar nu poţi recupera în 36 de luni ce nu s-a făcut în zeci de ani! (...) Actualul ministru al mediului - care a descoperit acum, politic, poluarea din Bucureşti - ar trebui să-i tragă la răspundere pe consilierii PNL care au blocat nejustificat proiectele anti-poluare doar pentru că erau propuse de Gabriela Firea, dar şi pe fostul primar general interimar PNL, care, în timpul mandatului său, nu a luat nicio măsură concretă pentru protecţia mediului", a argumentat Firea. Potrivit comunicatului instituției, "Primăria Capitalei a luat, în ultimii trei ani, o serie de măsuri cu rezultate concrete pentru combaterea poluării din Bucureşti, între care: Vinieta Oxigen, 830 de noi mijloace de transport în comun, managementul traficului".