Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moldovenii, tot mai pro-europeni. Dar realitățile îi contrazic

moldova.jpg

Image source: 
caleaeuropeana.ro

După cum arată datele ultimului „Barometru de Opinie Publică” lansat, la sfârșit de an, de Institutul de Politici Publice de la Chișinău, aproape 60 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană. Și doar puțin peste 21% ar vota împotrivă. Cât de relevante să fie, oare, aceste date?

Este un nivel remarcabil, iar cifrele de acum vin, surprinzător, într-un context politic extrem de tulbure, după răsturnarea guvernului condus de pro-europeana Maia Sandu și înlocuirea cu un executiv apropiat președintelui pro-rus Igor Dodon.

Dar și la capătul mai multor ani de guvernare controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc, declarată pro-Vest, dar în realitate foarte coruptă și care pur și simplu i-a îndepărtat pe cetățeni de calea europeană. Susținerea pentru integrarea europeană atinsese atunci un minim istoric, de sub 40%.

Saltul de acum, la aproape 60%, trebuie luat însă cu mare atenție. Și asta nu numai date fiind semnele de întrebare care însoțesc mai întotdeauna sondajele realizate dincolo de Prut.

Societatea moldovenească este, tradițional, împărțită în opțiunile sale cam jumătate-jumătate între Est și Vest, balanța înclinându-se ușor, într-o parte sau alta, în funcție de diverse conjuncturi. Acum, ar putea fi o anumită teamă de faptul că Igor Dodon pare a acumula tot mai multă putere, sprijinit, evident, de Moscova. Iar când liderii o iau prea puternic spre Est, o parte a opiniei publice începe să arate tot mai insistent ... spre Vest.

Și cum să nu gândești astfel când vezi că, în același sondaj, cel mai popular om politic în Republica Moldova este ... Vladimir Putin, cu un grad de aprobare de peste 55%? El este urmat de cancelara germană, Angela Merkel, cu aproape 50 la sută și de președintele României, Klaus Iohannis, cu 40%.

Ei bine, cale europeană cu Vladimir Putin omul politic numărul unu în topul încrederii ... nu prea merge!

Mai mult, câteva evenimente recente din domeniul economic sugerează o puternică orientare a țării spre Rusia. Cum ar fi trecerea aeroportului din Chișinău sub controlul unui oligarh rus sau importantele achiziții în industria media de la Chișinău ale fiului procurorului general al Rusiei.

Desigur, trebuie să remarcăm aici și obținerea de către TVR Moldova a frecvenței analogice pentru întreg teritoriul țării. Dar rămâne de văzut în ce măsură societatea publică română va reuși să facă față acerbei concurențe ruse, date fiind problemele financiare și organizatorice cu care se confruntă.

În orice caz, un puternic aer rece dinspre Răsărit începe să se simtă la Chișinău după înlocuirea Maiei Sandu de la conducerea guvernului. Și aici vine și un mesaj – poate, amar – către unioniști. De dincoace și de dincolo de Prut.

Dacă ar fi ca o asemenea răsturnare istorică să aibă loc vreodată, ea nu poate fi precedată decât de o amplă reformă economică, politică, juridică și democratică la Chișinău. Acum însă, calea pare a fi mai degrabă către Moscova. Reformele pro-europene, în măsura în care au existat, au fost oprite, fie că este vorba despre justiție, creșterea gradului de transparență instituțională sau regulile liberei concurențe.

Cu o Rusie tot mai prezentă în structurile politice , economice și financiare, Republica Moldova se transformă tot mai mult într-un corp toxic, dacă România l-ar îngurgita.

Iar riscul ar fi ca, în loc de o europenizare a Moldovei, să ne trezim cu o rusificare a României.

Rezultatele ultimului sondaj, în care aproape 60% dintre moldoveni se declară pentru aderarea la UE sunt încurajatoare. Dar, să recunoaștem că mai e mult până departe.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 7 ianuarie 2020