Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stelian Ion, USR: Să fie alegeri anticipate, dar nu simultan cu cele locale

Stelian Ion deputat CCR amnistie gratiere.jpg

Să fie alegeri anticipate, dar nu simultan cu cele locale, declară la RFI deputatul Stelian Ion.
Să fie alegeri anticipate, dar nu simultan cu cele locale, declară la RFI deputatul Stelian Ion.
Sursa imaginii: 
site-ul Camerei Deputaților

USR este parțial de acord cu propunerea premierului Ludovic Orban: să fie alegeri anticipate, dar nu simultan cu cele locale.  Vicepreședintele Uniunii Salvați România Stelian Ion remintește la RFI de decizia CCR din anul 2012 care interzice cumularea scrutinelor, dar - spune politicianul – soluții există. USR va propune în Parlament un proiect de lege prin care să se poată organiza alegeri anticipate înainte de alegerile locale.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, luni seară, la Digi 24, că e nevoie de un pact pentru declanșarea alegerilor anticipate.

 „Îți trebuie o minimă garanție că există o șansă, să nu te trezești că la a doua învestire a Guvernului se trezesc parlamentarii mai multor formațiuni politice să voteze învestirea Guvernului și după ai declanșat procedura practic să nu ajungi la anticipate. (...) Aici e nevoie de o consultare, de obținere a unui acord, chiar de realizarea unui pact pentru anticipate, ca o condiție pentru a demara anticipatele”, a spus Orban.

Premierul susține că alegerile parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc odată cu alegerile locale.

„Oricum sunt alegeri locale. Ar fi mai bine să fie în același timp ca să existe după patru ani în care să nu mai fie alegeri. PSD are practic 40% din strcutura parlamentară. E foarte greu pe cale parlamentară să adopți niște acte normative”, a adăugat Orban.

Vicepreședintele Uniunii Salvați România Stelian Ion este parțial de acord cu șeful Executivului.

„Într-adevăr, avem mare nevoie de alegeri anticipate pentru a ieși din criza politică. Guvernul nu poate trece proiecte importante, nu poate face niciun fel de reforme decât prin angajarea răspunderii și perpetuarea acestei practici este dăunătoare așa încât are nevoie de o susținere parlamentară consistentă”.

Opinia diferită este în privința datei la care pot fi organizate alegerile anticipate. „Există deja o decizie a Curții Constituționale, care a spus foarte clar de ce nu se pot organiza în același timp alegeri locale cu alegeri parlamentare. Ar deveni o procedură greoaie cu multe buletine de vot, ar trebui înființate mai multe secții și s-ar îngrădi un drept fundamental, acela de a fi ales, neputând candidat și la locale și la parlamentare. Deci sunt niște argumente pe care CCR le-a explicat într-o decizie din anul 2012, dar eu cred că lucrurile acestea vor fi rezolvate în sensul găsirii unei soluții. Noi vom propune în Parlament un proiect de lege să putem permite un calendar astfel încât să se poată organiza alegeri anticipate înainte de alegerile locale”, declară la RFI deputatul de Constanța Stelian Ion, vicepreședinte USR.

 
Deputatul de Constanța Stelian Ion, vicepreședinte USR, a fost invitatul dimineții la RFI