Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Război în Libia: generalul rebel a preluat un oraș strategic

khalifa_haftar.jpg

Forțele conduse de generalul libian rebel Khalifa Haftar au capturat orașul Sirte, de pe coasta Mediteranei
Sursa imaginii: 
AFP / Abdullah Doma via rfi.fr

Toată lumea privește astăzi cu îngrijorare către Iran și Irak dar, deocamdată, confruntări militare de amploare au loc în Libia, unde generalul rebel de la Benghazi, Khalifa Haftar a pornit o ofensivă spre vest, asupra capitalei Tripoli.

Haftar a anunțat capturarea orașului Sirte, de pe coasta Mediteranei. Un moment important al războiului, sunt de părere comentatorii.

După cum transmite BBC, Sirte a fost controlat de forțele Guvernului de Uniune Națională, care în 2016  i-au alungat de acolo pe luptătorii organizației teroriste Statul Islamic (IS).

Sirte se află aproximativ la jumătatea distanței dintre centrele forțelor armate rivale din estul și vestul țării. Se află, de asemenea, în apropierea unei regiuni bogate în resurse petroliere.

The Guardian atrage atenția asupra haosului care se intensifică în Libia odată cu avansul trupelor rebele ale lui Haftar și cu masacrarea elevilor unei școli militare.

”Ofensiva de nouă luni asupra guvernului libian susținut de ONU se apropie de un punct culminant sângeros. Administrația de la Tripoli se vede în fața pierderii unui teritoriul costier-cheie în beneficiul forțele rebele. De asemenea, Tripoli constată lipsa condamnării internaționale după atacul cu drone care a masacrat 30 dintre cadeții săi militari”.

Și, după cum explică Financial Times, căderea orașului Sirte, aflat la mijlocul liniei de coastă a Libiei, reprezintă o lovitură pentru guvernul în mare suferință, susținut de ONU, de la Tripoli – un guvern aflat din aprilie sub ofensiva forțelor generalului Haftar.

”Analiștii consideră că aceasta nu face decât să crească amenințarea la Tripoli, prin apropierea războiului de estul orașului Misrata, punct strategic pentru forțele care apără capitala.

Misrata, un oraș care se auto-guvernează, a apărut drept cea mai însemnată forță politică și militară din vestul Libiei, la revoluția din 2011 care l-a răsturnat pe Muammar Gaddafi. Orașul i se opune generalului Haftar, pe care-l privește ca pe un dictator în stilul lui Gaddafi.Pe de altă parte, desfășurarea forțelor turce în Libia anunță o escaladare a conflictului sângeros și este probabil să agraveze tensiunile cu rivalii  Ankarei din Golf, precum și cu SUA.

În timp ce Turcia sprijină guvernul de la Tripoli, adversarul său generalul Haftar, care controlează cea mai mare parte a țării, are sprijinul Egiptului, Rusiei și Franței.

Surse diplomatice spun că Emiratele Arabe Unite i-au furnizat lui Haftar drone și ofițeri chinezi în timp ce Turcia a furnizat guvernului de la Tripoli drone și vehicule blindate”.