Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Note informative CIA, ianuarie 1990: ”Securitate Back in Business”

nota_cia.png

Sursa imaginii: 
cia.gov

Chiar acesta este titlul unei note trimise de la București către Washington de informatorii Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA). Nota este datată 30 ianuarie 1990 și face parte din seria de peste 100 de note informative, transmise în perioada februarie 1989- martie 1990 în legătură cu situația din țările din Estul Europei, note declasificate parțial  de CIA în octombrie 2019.

Nota este scrisă imediat după  demonstrațiile anti-FSN și anti Iliescu din primele zile ale lui 1990 și conține următorul text:  

Intensificarea demonstrațiilor anti-regim ar putea determina Frontul Salvării Naționale (FSN) să apeleze la sprijinul nemiloasei poliții secrete a fostului dictator Ceaușescu.

Comentariu:

Aflată în prezent în plan secundar, Securitatea ar putea reveni în scenă dacă FSN va continua să fie contestat de demonstranții nemulțumiți de faptul că reformele democratice așteptate sunt luate cu jumătate de măsură. Implicarea Securității în punerea sub control a tulburărilor din stradă ar crește enorm riscul ca demonstrațiile să devină violente. Așa cum s-a întâmplat la răsturnarea dictatorului Ceaușescu, Armata ar putea juca un rol esențial în menținerea la putere a FSN

În nota din 13 ianuarie 1990, informatorii CIA precizau că FSN a făcut o serie de concesii la presiunea demonstrației de protest din ziua precedentă: ”La cererea demonstranților președintele provizoriu Ion Iliescu a anunțat scoaterea în afara legii a Partidului Comunist Român precum și un referendum privind pedeapsa cu moartea, care ar urma să aibă loc la 28 ianuarie”. (Referendumul nu a mai avut loc până la urmă – n.r.)

Românii sunt din ce în ce mai nerăbdători să-i vadă judecați pe cei care au tras în populație pentru a-l apăra pe Ceaușescu și mai furioși din cauza prezenței unor comuniști marcanți în FSN și în Guvern. Demonstrațiile s-ar putea intensifica săptămâna viitoare, când ia sfârșit vacanța studenților. Cât timp comuniștii vor domina FSN, este de așteptat o lungă perioadă de instabilitate și proteste”, se mai spune în nota citată.

Într-o altă notă, datată 27 ianuarie se precizează că FSN se confruntă cu ”grupuri de opozanți furioși”, după ce Iliescu își anunțase intenția de a candida la alegerile din mai. Același Iliescu, notează CIA, ”a avertizat că dacă guvernul său va cădea, atunci anarhia va cuprinde întreaga țară”. Este notată de asemenea demisia vicepremierului Dumitru Mazilu precum și faptul că ”guvernul pare să piardă controlul asupra unor orașe din Vest, cum ar fi Timișoara, acolo unde a izbucnit revolta împotriva lui Ceaușescu

Autoimpusa conducere a țării a impus restricții demonstranților... Frontul face eforturi pentru a se menține la putere în condițiile unei crescânde presiuni anti-comuniste din partea studenților și muncitorilor”, se mai spune în notă.

În nota din 29 ianuarie se estimează că noua putere s-ar putea confrunta cu tensiuni interetnice în Transilvania, unde trăiesc cca 2 milioane de maghiari, tensiuni care ar putea deveni violente.

În aceeași notă este amintită demonstrația anti-FSN din ziua precedentă, la care participaseră cca 15 000 de oameni, ”ținuți la distanță de sediul FSN de către un cordon militar”.

Protestatarii s-au retras după ce Frontul a adus cu camioanele mai mulți demonstranți pro-guvernamentali. Metoda este o reminiscență din vremea lui Ceaușescu și are ca scop exact intimidarea demonstranților antiguvernamentali, ceea ce intensifică suspiciunile că Frontul este dominat în continuare de criptocomuniști (...) Iliescu încearcă să calmeze situația, invitând partidele istorice la dialog”, precizează nota, în care se estimează, totodată, că noua putere s-ar putea folosi de tensiunile interetnice pentru a-și crea imaginea de factor de stabilitate.