Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Întâlnire Orban - Iohannis la Cotroceni: ”Alegerile anticipate, cea mai bună soluție”

orban_iohannis.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Administrației Prezidențiale

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri, la finalul discuțiilor de la Palatul Cotroceni cu președintele Iohannis, că alegerile anticipate reprezintă cea mai bună soluție în acest moment pentru România și că ”ar fi util și bine”, ca acestea să fie organizate în același timp sau la o dată cât mai aproape de alegerile locale.

"O spun clar, eu și președintele Klaus Iohannis am decis că cel mai bine pentru România este să organizăm alegeri anticipate. Românii au arătat clar la referendum, la alegerile europarlamentare și la prezidențiale că nu mai vor PSD la putere. La ora actuală Parlamentul este dominat de PSD și acționează ca o frână la adresa Guvernului și este absolut necesar ca cetățenii să își aleagă reprezentanții astfel încât să existe un Parlament care să fie oglinda dorințelor românilor", a declarat Orban, la finalul întâlnirii de la Cotroceni, potrivit hotnews.ro.

Întrebat dacă va demisiona sau dacă așteaptă depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului, premierul a răspuns: "Nu o să vă dezvălui strategia. Cert este că am convenit ca asta este cea mai bună soluție pentru România. Cu siguranță vom găsi cele mai bune soluții de a declansa procedura alegerilor anticipate".

"Există două soluții de declanșare a procedurii alegerilor anticipate (n.r. - demisia premierului și moțiune de cenzură). În funcție de evoluția evenimentelor vom apela la una sau la cealaltă", a adăugat Orban.

Legat de data la care vor avea loc anticipatele, Orban a spus că "ar fi util și bine" să fie simultan cu localele sau la o dată cât mai aproape de alegerile locale.

"Am desemnat un grup de lucru, o echipă de discuții. În ceea ce ne privește, asta e convingerea noastră că România are nevoie de alegeri anticipate", a precizat premierul.

Întrebat dacă va avea discuții și cu PSD legat de organizarea alegerilor, Orban a răspuns: "Ce să discutăm cu PSD când obiectivul nostru e să eliberăm România de PSD".

După anunțul de la Cotroceni, preşedintele USR, Dan Barna, a anunțat, la rândul său, că alegerile anticipate sunt singura soluţie care poate conduce la crearea unei majorităţi "reformiste" în Parlament, "care să reflecte dorinţa românilor de a ieşi rapid din ambiguitatea actuală".

"Încă de la mijlocul anului trecut, am spus că, în actuala configuraţie parlamentară, o majoritate reformistă este imposibil de construit. De aceea, alegerile anticipate sunt singura soluţie care poate conduce la crearea unei astfel de majorităţi care să reflecte dorinţa românilor de a ieşi rapid din ambiguitatea actuală. Salut, în acest context, faptul că preşedintele şi premierul s-au pus de acord pe acest subiect şi au o opinie comună cu a noastră. România are urgent nevoie de un Parlament care să contribuie la buna guvernare, nu să o împiedice", a scris Barna, pe Facebook.