Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iranul admite că a doborât fără intenție avionul ucrainean. Ucraina cere o admitere totală a vinovăției

avion_ucrainean.jpg

Image source: 
AFP

Iranul admite că a fost implicat fără să vrea în prăbușirea avionului ucrainean de săptămâna trecută. Președintele Iranului Hassan Rouhani a afirmat sâmbătă că ancheta realizată de forțele armate ale țării a dus la concluzia că rachetele trase dintr-o eroare umană au dus la prăbușirea avionului ucrainean.

„În mod regretabil, rachetele trase din cauza unei erori umane au dus la prăbușirea îngrozitoare a avionului ucrainean și la moartea a 176 de oameni nevinovați. Investigația continuă pentru a clarifica și judeca această mare tragedie și greșeală impardonabilă. Republica Islamică Iran regretă profund această greșeală dezastruoasă. Gândurile și rugăciunile mele se îndreaptă către familiile îndurerare. Ofer sincer condoleanțe”, a scris Hassan Rouhani pe Twitter. Reacția lui Hassan Rouhani vine în contextul în care armata iraniană a anunțat tot sâmbătă, prin intermediul unui comunicat de presă, că a doborât miercuri avionul ucrainean, însă susține că doborârea aeronavei nu a fost un act intenționat.

În replică, președintele Ucrainean spune că țara sa așteaptă o investigaţie completă, admiterea completă a vinovăției și despăgubiri din partea Iranului după căderea avionului de pasageri ucrainean cu 176 de pasageri la bord. „Iranul a pledat vinovat pentru prăbușirea avionului ucrainean. Dar insistăm pe admiterea completă a vinovăției. Așteptăm din partea Iranului asigurări privind disponibilitatea lor pentru o investigație completă și deschisă, aducându-i pe cei responsabili în faţa justiției, întoarcerea cadavrelor celor decedaţi, plata unor despăgubiri, precum şi scuze oficiale pe canalele diplomatice”, asubliniat președintele ucrainean. Și premierul canadian Justin Trudeau a declarat, sâmbătă, că guvernul se așteaptă la o „cooperare deplină” a autorităților iraniene în investigația privind doborârea avionului ucrainean, informează CNN. „Iranul a recunoscut că forțele sale armate au doborât avionul Ukraine International Airlines 752. Ne interesează rezolvarea cazului, tragerea la răspundere, transparență și dreptate pentru victimele și familiile acestora. Este o tragedie națională și toți canadienii plâng împreună. Lucrăm în continuare cu partenerii noștri externi pentru a ne asigura că o anchetă completă și amănunțită va fi făcută, iar guvernul canadian se așteaptă la o cooperare deplină a autorităților iraniene”, a afirmat Justin Trudeau, într-o declarație de presă, citat de CNN.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737-800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbuşirea aeronavei. Printre victime au fost 82 de iranieni, 63 de canadieni, 11 ucraineni, 10 suedezi, trei germani și trei britanici.