Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iranienii nu cred în lacrimile ayatollahilor

Reuters face un rezumat al reacțiilor iranienilor la faptul că ayatollahul Ali Khamenei și președintele Hassan Rouhani au recunoscut că avionul ucrainean a fost dobiorât de armată dar neintenționat. Pentru unii iranieni lacrimile, regretel și condoleanțele autorităților nu sunt suficiente.

Condoleanțele transmise de liderul suprem și președintele Hassan Rouhani nu au reușit să-i calmeze pe iranienii supărați, care au folosit mijloacele social media pentru a-și exprima indignarea față de stabilirea ascunderii adevărului. „Este o tragedie națională. Modul în care a fost tratat și anunțat de către autorități a fost și mai tragic", a declarat Ali Ansari, un cleric moderat, potrivit agenției de știri semi-oficiale din Iran, ILNA. Mulți iranieni au întrebat de ce autoritățile nu au închis aeroportul din Teheran și spațiul aerian al țării într-un moment în care ar fi fost în alertă după atacul cu rachete.

„Au fost atât de atenți să nu ucidă niciun american în răzbunarea lor pentru Soleimani. Dar nu au închis aeroportul? Acest lucru arată cât de mult se îngrijește acest regim de iranieni”, a spus prin telefon Mira Sedaghati din Teheran. "Fara intentie? Ce înseamnă? Aceștia au ascuns această uriașă veste tragică de zile întregi doar pentru a jeli pentru Soleimani. Rușine să vă fie”, a spus Reza Ghadyani, din orașul Tabriz.

Unii iranieni au cerut demisia funcționarilor, respingându-le scuzele. „V-ați răzbunat de iranieni”, a replicat Ahmad Batebi pe contul său de Twitter, ca răspuns la mesajul lui Rouhani care a spus că „Republica Islamică Iran regretă profund această greșeală catastrofală”. „Numai resemnare”, a postat Sadeq pe contul său de Twitter.

Într-un mesaj pe Twitter, sâmbătă, ministrul de Externe, Mohammad Javad Zarif, a aruncat o parte din vina pentru catastrofa aviatică asupra a ceea ce el a numit aventurism american. „Este capătul liniei, domnule ministru! Ai stricat totul!”, i-a răspuns Bita Razaqi.

Timp de mai multe zile, Iranul a negat acuzațiile Occidentului privind responsabilitatea prăbușirii aeronavei, miercuri, la scurt timp după decolarea din Teheran, în care au murit toate cele 176 de persoane aflate la bord. Autoritățile au anunţat sâmbătă că atacul aerian a fost lansat din greșeală, în timp ce se aflau în alertă în urma atacurilor cu rachete asupra țintelor americane din Irak. 82 de iranieni se numărau printre pasagerii avionului doborât de armată accidental.