Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi proteste anti sistem la Teheran. Cedează regimul?

Zeci de protestatari s-au strâns duminică în Iran pentru a doua zi consecutiv, scandând lozinci împotriva autorităților după ce armata iraniană a recunoscut că au doborât un avion de pasageri din greșeală, după ce iniţial au negat că ar fi de vină, potrivit Reuters. Grupuri de protestatari au cerut începând de sâmbătă seară demisia ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, după ce autorităţile de la Teheran au recunoscut doborârea avionului de pasageri ucrainean, la bordul căruia între cei 176 de pasageri decedați se aflau și peste 80 de iranieni. Protestatarii s-au adunat în mai multe zone din Teheran, scandând "Moarte mincinoşilor".

Numeroşi iranieni au ieşit în stradă la Teheran, sâmbătă, pentru a protesta faţă de autorităţi. Ei cerut demisia liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.Imagini cu protestul au apărut pe reţelele de socializare, în postări pe Twitter semnalându-se proteste şi în alte oraşe, dar şi faptul că forţele de ordine au intervenit în forţă. În timpul protestelor, ambasadorul britanic Rob Macaire a fost arestat şi reţinut timp de trei ore. Acest lucru a fost catalogat de Marea Britanie „o încălcare flagrantă a legii internaţionale”. Macaire participa la un priveghi care s-a transformat în protest. Totuși, spre deosebire de ultimele proteste, de această dată autoritățile nu au mai blocat internetul, ceea ce este o schimbare de abordare.

De altfel, pomenind indirect protestele precedente, în urma cărora se estimează că sute de iranieni au murit, preşedintele american Donald Trump a scris pe Twitter că, împreună cu administraţia sa, urmăreşte îndeaproape noile manifestații izbucnite în Iran. „Am fost alături de voi încă de la începutul mandatului meu şi administraţia mea va continua să fie alături de voi. Urmărim îndeaproape protestele voastre şi suntem inspiraţi de curajul vostru”, a scris Trump adresându-se protestatarilor. „Guvernul din Iran trebuie să permită organizaţiilor pentru drepturile omului să monitorizeze şi raporteze fapte din teren despre protestele iranienilor. Nu poate exista un alt masacru al protestatarilor paşnici, nici o blocare a internetului. Lumea urmăreşte”, a continuat liderul de la Casa Alba.

Între timp, președintele iranian Hassan Rouhani l-a sunat pe Volodimir Zelenski pentru a discuta doborârea avionului ucrainean, iar liderul iranian și-a cerut iertare în numele țării. Președintele iranian a discutat, telefonic, și cu premierul canadian Justin Trudeau. Teheranul a promis să ofere „orice asistență necesară” experților ucraineni care anchetează cazul și a promis să îi aducă în fața instanței pe toți cei responsabili.

Să mai spunem că apar noi informații privind tragedia aviatică : Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Apărare şi Securitate Naţionala, a declarat pentru BBC că anchetatorii din ţara sa au descoperit imediat dovezi concludente că avionul de pasageri Boeing a fost doborât de rachetele iraniene. „Această fotografie arată partea în care avionul a fost lovit de prima rachetă. A lovit carlinga în zona inferioară. Considerăm că este o dovadă importantă, care explică în acelaşi timp de ce nu s-a auzit nimic din cabina piloţilor. Aceştia au murit instantaneu”, a declarat Oleksiy Danilov pentru BBC. Anchetatorii ucraineni au avut dovezi imediate despre adevărata cauza a prăbuşirii, dar nu le-au putut face publice atunci, a mai spus înaltul oficial.