Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medaliata olimpică Kimia Alizadeh fuge din Iran și atacă regimul

Kimia_Alizadeh.jpg

sportiva Kimia Alizadeh a fugit din Iran
sportiva Kimia Alizadeh a fugit din Iran
Image source: 
rfi.fr

Pe rețeaua de socializare Instagram, taekwondista medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio, spune că vrea să fugă de „ipocrizia”, „minciunile” și „corupția” din Republica Islamică. Nu dezvăluie unde se află, dar precizează că „nici o țară europeană nu a invitat-o.”

„Cum să încep: să vă salut, să-mi iau rămas bun sau să ofer condoleanțele?"

Sub un portret alb-negru postat pe contul său de Instagram sâmbătă, 11 ianuarie, într-o lungă explicație scrisă în persană, sportiva iraniană Kimia Alizadeh, în vârstă de 21 de ani, declară că a părăsit Iranul. Medaliata olimpică de la Rio, din 2016 critică deschis regimul de la Teheran, potrivit rfi.fr.

Iranul se află într-o perioadă agitată: demonstrațiile din decembrie au fost reprimate în sânge (300 de morți și câteva mii de răniți conform Amnesty Internațional), acte de război cu Statele Unite în urma asasinării generalului Soleimani, apoi explozia Boeing-ului 737 aparținând Ukraine International Airlines de miercuri, după o lovitură care a greșit ținta - potrivit Teheranului. Această dramă o face pe sportivă să vorbească de condoleanțele: 82 dintre compatrioții ei erau la bord. Simbolic, fuga ei este o lovitură suplimentară pentru Teheran.

Eliberându-se parcă de o greutate prea mare de dus, sportiva povestește: „Nu sunt nici eroină, nici purtător de drapel al Iranului. Sunt una dintre milioanele de femei oprimate din Iran cu care regimul se joacă de ani buni ,” explică ea. „Am acceptat să port orice voiau ei să port” - voalul islamic  este obligatoriu pentru femei în spațiul public și sportiva a apărut cu părul acoperit când a participat la Jocurile Olimpice și a luat medalia. „Am repetat tot ce mi-au spus să spun”, în cadrul emisiunilor TV. „Pentru ei, niciunul dintre noi nu este important. Suntem instrumente ”, afirmă Kimia, acuzând regimul că folosește medalii din metal pentru„ a-și servi propaganda”, umilind sportivii.

Când Kimia a câștigat medalia de bronz la Rio, afenția Fars, apropiată conservatorilor iranieni, a scris: „Kimia Alizadeh este avangarda femeilor iraniene. Ce onoare să ai acest titlu. Astăzi este ziua Kimiei. Leoaica din pământul Iranului (...) Trebuie să fii femeie pentru a simți acest moment de mândrie cu toată carnea și sângele tău.” Influentul Ayatollah, Makarem Shirazi, a spus că mai importantă decât medalia în sine, a fost victoria femeii purtând voalul.

Plecarea sportivei urmărită de 378.000 de abonați pe contul său de Instagram, a emoționat țara. Agenția semi-oficială Isna a titrat: „Șoc pentru taekwondo iranian. Kimia Alizadeh a emigrat în Olanda ”. Hashtagul #Kimia_Alizadeh a fost joia trecută unul dintre cele mai împărtășite pe Twitter.

„Dragi iranieni în doliu, nu vreau să stau pe podiumul minciunii și corupției. Nimeni nu m-a invitat în Europa. Nu mi se oferă o viață ușoară. Totuși sunt pe punctul de a accepta toate dificultățile exilului, deoarece nu vreau să rămân într-o atmosferă de ipocrizie, minciună, nedreptate și lingușire. Această decizie a fost mai grea de luat decât este lupta pentru o medalie olimpică ", a scris Alizadeh pe Instagram. Sportiva a cerut  „încredere”și „încurajare” din partea  iranienilor,  promițând că „va rămâne un copil al Iranului, oriunde mă voi afla.”

Deputatul Abdolkarim Hosseinzadeh a cerut pe Twitter, socoteală „responsabililor incompetenți care determină fuga capitalul uman” al țării. El a făcut o legătură între Alizadeh și Aliréza Firouzja, tânăra de 16 ani și una dintre speranțele foarte mari ale șahului mondial care ar putea juca în curând pentru Franța.