Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi proteste, în Iran: A fost folosită muniția de război împotriva manifestanților?

khamanei.jpg

Ali Hosseini Khamenei este actual lider suprem al Iranului, aflat în funcție din 1989
Ali Hosseini Khamenei este actual lider suprem al Iranului, aflat în funcție din 1989
Sursa imaginii: 
Wikipedia

În Iran, sunt așteptate, luni, noi proteste anti-guvernamentale. Manifestațiile de duminică au fost marcate de violențe, presa internațională scriind că este posibil ca forțele de ordine să fi făcut uz de muniție de război. În acest context, președintele american Donald Trump le-a cerut autorităților de la Teheran ”să nu îi omoare pe protestatri”.

Mai multe înregistrări postate pe rețelele de socializare indică faptul că forțele de ordine iraniene au tras cu muniție de război și gaze lacrimogene în manifestanții care s-au strâns la Teheran pentru a protesta faţă de doborârea săptămâna trecută a avionului de pasageri cu 176 de persoane la bord, relatează The Associated Press.

În plus, fotografii și alte înregistrări video arată bălți de sânge pe trotuare. În fața acestor acuzații grave, șeful Poliției de la Teheran, Hossein Rahimi, a negat că forțele de ordine ar fi deschis focul asupra protestatarilor, spunând că "poliția a tratat cu răbdare și toleranță oamenii care s-au strâns" pentru a manifesta.

Însă ordinea la proteste nu a fost asigurată doar de poliție, pe străzi fiind prezenți și membri ai Gardienilor Revoluţiei. Cu ocazia protestelor din Iran, din luna noiembrie, soldate cu peste 300 de morți, Corpul Gardienilor Revoluţiei a fost acuzat atunci că deschis focul asupra demonstranților.

Noile violențe de la Teheran l-au făcut pe președintele american să le transmită liderilor iranieni să înceteze "uciderea protestatarilor şi a poporului". În plus, liderul de la Casa Albă a afirmat că puțin îi pasă dacă Iranul este de acord să negocieze cu Washingtonul, după ce un consilier prezidențial american a sugerat că regimul de la Teheran nu are de ales decât să participe la discuții. Anterior, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat că Statele Unite sunt pregătite să discute cu Iranul fără precondiții.

Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Teheran a respins poziția președintelui american declarând că Trump varsă „lacrimi de crocodil” pentru ”marele popor iranian”.