Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Plahotniuc, dat în căutare internațională, primește interdicția de a intra în SUA. Sandu:”Dodon să ia aminte”

plaha.jpg

Image source: 
Facebook/Vlad Plahotniuc

Fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, soția și copiii acestuia au primit interdicția de a intra pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut de Secretarul de Stat, Michael Pompeo care l-a desemnat public pentru implicare în acte semnificative de corupție. La scurt timp după anunțul făcut de oficialul american, fostul premier moldovean, Maia Sandu a mulțumit Guvernului SUA că a dat curs solicitării de a-l pedepsi pe Plahotniuc, ”făcând astfel dreptate cetățenilor țării noastre”.

”Igor Dodon, care încearcă să preia sistemul corupt al lui Plahotniuc, trebuie sa ia aminte - mai devreme sau mai târziu, cei care comit crime împotriva propriului popor vor fi pedepsiți”, susține Maia Sandu.

Să spunem că, Secretarul de Stat, Michael Pompeo l-a desemnat pe fostul oficial Vladimir Plahotniuc pentru implicare în acte semnificative de corupție. ”În capacitatea sa oficială, Plahotniuc a fost implicat în acte de corupție care au subminat statul de drept și au compromis grav independența instituțiilor democratice în Moldova”.

”Din moment ce Secretarul de Stat desemnează oficiali ai guvernelor străine pentru implicarea, directă sau indirectă, în acte semnificative de corupție, acele persoane, precum și membrii apropiați ai familiilor lor, devin neeligibili pentru obținerea vizelor de intrare pe teritoriul Statelor Unite. De asemenea, legea prevede ca Secretarul de Stat să desemneze sau să identifice în mod public sau privat pe acești oficiali și membrii apropriați ai familiilor lor. În afară de Plahotniuc, au fost desemnați public și soția sa Oxana Childescu, fiul său Timofei Plahotniuc și copilul lor minor”, susțin oficialii americani.

În documentul emis de SUA se mai spune că “acțiunea de astăzi trimite un puternic semnal că Statele Unite nu tolerează corupția și se solidarizează cu poporul Republicii Moldova în lupta contra acesteia. Departamentul de Stat va continua să folosească aceste mecanisme pentru a promova responsabilizarea actorilor corupți atât în această regiune, cât și pe plan global”. 

Amintim că, la 29 octombrie 2019, Procuratura Anticorupție a anunțat că ex-liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc este dat în căutare internațională și interstatală. Plahotniuc nu s-a prezentat în fața procurorilor atunci când a fost citat. Politicianul este suspectat într-un dosar penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Procurorii au cerut și mandat de arestare pe numele fostului lider democrat. 

Plahotniuc a fugit din țară în iunie 2019, la scurt timp după schimbarea puterii de la Chișinău, iar în prezent nu se știe cu exactitate unde se află.

Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre interdicția impusă de SUA fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc