Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Orientul Mijlociu și Articolul 7, printre subiectele săptămânii în Parlamentul European

parlamentul european

Image source: 
© REUTERS/Vincent Kessler

Ovidiu Nahoi transmite din Strasbourg:

Sesiunea plenară a Parlamentului European este încărcată cu subiecte interesante. Și, ca să începem cu tema care ține încordată atenția întregii lumi, deputații vor dezbate în această după-amiază escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu și consecințele ultimelor confruntări dintre Statele Unite și Iran.

Invitat la dezbatere este șeful diplomației europene, Josep Borrel. Cel care – să ne amintim – imediat după lichidarea comandantului Gărzilor revoluționare, generalul Qasem Soleimani, l-a invitat la discuții pe ministrul de externe iranian Javad Zarif.

Și va fi, într-adevăr, foarte interesant de văzut cum se vor poziționa grupurile politice atât față de această invitație din partea șefului diplomației europene dar și față de situația din regiune. Vă voi ține la curent în cursul zilei.

Trebuie spus să nu va fi un vot asupra unei moțiuni, ci, în acest moment, doar o simplă dezbatere în care vor fi prezentate punctele de vedere ale grupurilor politice.

În strânsă legătură cu acest subiect, Regele Abdallah al II-lea al Iordaniei se va adresa miercuri Parlamentului European, într-o ședință solemnă. Personalitate foarte respectată în regiune și în Occident, suveranul iordanian este așteptat să-și expună părerea despre situația politică, evident, și din perspectiva ultimelor evenimente.

Deputații vor dezbate, de asemenea, situația din Libia, unde pare că suntem aproape de un acord de încetare a focului. Discuțiile au loc astăzi.

Un alt punct fierbinte va fi, cu siguranță, evaluarea de către Parlamentul European a progreselor realizate de Ungaria și Polonia după declanșarea Articolului 7. Acesta este un pas procedural înainte ca, eventual, Consiliul European să se pronunțe, cu unanimitate, în privința unei încălcări grave și persistente a statului de drept, democrației și valorilor fundamentale. Ceea ce ar putea conduce la sancțiuni, inclusiv pierderea dreptului de vot. Dezbaterea va avea loc miercuri iar votul este prevăzut pentru joi.

Un subiect cu miză importantă pentru România va fi dezbaterea privind finanțarea Pactului Ecologic European, probabil cel mai important pariu al actualei Comisii Europene. Este vorba despre banii care ar trebui să acopere tranziția ecologică a regiunilor și industriilor cu mari emisii de dioxid de carbon, cum ar fi regiunile miniere. Iar tema este esențială și în perspectiva bugetului multianual al Uniunii Europene 2021-2027, aflat acum în plină negociere.

Marea temere a statelor net beneficiare ale bugetului european, printre care evident că se numără și România, este că banii destinați tranziției ecologice ar putea să fie obținuți prin redistribuirea fondurilor ce coeziune – o soluție, evident, neconvenabilă. Comisia își va prezenta astăzi propunerile legislative și mâine va avea loc discuția în Parlaamentul European.

Tot azi Președinția croată a Uniunii Europene își va prezenta prioritățile, și tot astăzi deputații vor lua din nou în discuție situația din Venezuela și își vor afirma sprijinul pentru Juan Guaido. După dezbaterea de azi, votul va avea loc joi.

Să nu uităm nici despre Brexit – deputații vor emite o avertizare cu privire la respectarea drepturilor cetățenilor europeni după plecarea Marii Britanii.

Și nu în ultimul rând, deputații își vor exprima opiniile cu privire la Conferința pentru viitorul Uniunii Europene – un proces care începe anul acesta și va dura, probabil, doi ani.

Subiecte foarte importante, așadar, asupra cărora vom reveni.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica