Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alma Zadic: Refugiată din Bosnia, ministru al justiției în Austria

alma_zadic.jpeg

Alma Zadic, refugiat din Bosnia, este ministrul justiției din Austria
Sursa imaginii: 
infomigrants.net

Alma Zadic, născută în Bosnia și refugiată în Austria în anii 1990, a fost numită în primele zile ale lui 2020 ministru al justiției în Austria, în guvernul coaliției dintre conservatori și ecologiști, transmite infomigrants.net. Este primul refugiat din Austria care ajunge ministru și cel mai tânăr membru al cabinetului (este născută în 1984). 

A fost multă vreme ținta mesajelor cu caracter rasist transmise pe internet, venite mai ales dinspre extrema dreaptă. Comentarii precum ”O musulmană criminală devine ministru. Sharia ajunge în Austria” au fost intens distribuite de adepții formațiunii de extremă dreapta FPO (fost aliat al Partidului Conservator condus de Sebastian Kurz până la alegerile din septembrie 2019), potrivit AFP.

Astfel de atacuri au determinat-o să ceară protecția poliției. Ea afirmă că nu este adepta fermă a unei religii sau dogme anume.

Zadic a dovedit că are nervii tari și acum face obiectul unui adevărat val de solidaritate, astfel că acum beneficiază și de un hashtag pe rețelele sociale.

Zadic este avocat și membră a Partidului Verde din 2017. Înainte de a intra în politică a lucrat pentru firma de avocatură Freshfields Bruckhaus Deringer. A studiat în SUA, Italia și Olanda.

Zadic se bucură de sprijinul premierului Sebastian Kurz, care a scis într-o postare pe Twitter: ”Ura pe Internet nu-și are locul în societatea noastră. Vom lupta cu astfel de lucruri indiferent dacă vin din stânga sau din dreapta, sau dinspre islamiști. @Alma Zadic și oricine altcineva afectat de acest val de ură va avea întregul meu sprijin”

Despite the hate speech campaigns against her, Zadic enjoys the support of Austria's Conservative Prime Minister, Sebastian Kurz, for now -  as well as that of many other politicians. Kurz defedned his new justice minister on Twitter, saying that "hate on the internet […] has no place in our society. We will fight this kind of thing, whether it comes from the left, from Islamists or from the right. @Alma Zadic and everyone else who are affected by this have my full support."

Articolul integral aici