Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul Rusiei a demisionat: Putin propune referendum pentru modificarea Constituției

putin_putin.jpg

Decizie surpriza la Moscova! Guvernul condus de premierul Dmitri Medvedev demisionează.
Decizie surpriza la Moscova! Guvernul condus de premierul Dmitri Medvedev demisionează.

Premierul rus Dmitri Medvedev a anunțat că i-a prezentat președintelui Vladimir Putin demisia guvernului său, relatează agențiile internaționale de presă.

Presa din Rusia relatează că Medvedev ar urma să fie numit pe o nouă funcție importantă în stat, la Consiliului de Securitate al țării. Executivul actual va continua să lucreze, până la formarea unui nou guvern.  Fost președinte, Medvedev, un apropiat al lui Putin, este premier al Rusiei din 2012.

Președintele a propus o serie de modificări ale Constituției care schimbă echilibrul de putere din stat – executivul, legislativul, justiția. În acest context, e evident că noi, guvernul, trebuie să îi oferim președintelui oportunitatea să ia toate deciziile necesare”, și-a explicat Medvedev decizia, citat de Ria Novosti.

Pe același fundal, Vladimir Putin a propus miercuri organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei, cu scopul consolidării puterilor Parlamentului, dar cu menținerea caracterului prezidenţial al sistemului politic din Rusia. 

(...) În conformitate cu articolele din Constituția Federației Ruse, președintele primește doar acordul Dumei de Stat pentru a-l nominaliza pe premierul rus. Apoi, el îi numește atât pe șeful cabinetului, cât și pe adjuncții acestuia și pe toți miniștrii. Propun să schimbăm procedura și să încredințăm Dumei nu doar acordul, ci și nominalizarea premierului Federației Ruse”, a spus Putin în discursul său.