Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armand Goșu la RFI: “Putin vrea să își păstreze pe termen nelimitat puterea”

vladimir_putin_de_20_de_ani_la_carma_rusiei.jpg

Guvernul Rusiei a demisionat. Cum il ajuta asta pe Putin
Guvernul Rusiei a demisionat. Cum il ajuta asta pe Putin
Sursa imaginii: 
© REUTERS/Kirill Kudryavtsev/Pool

Guvernul Rusiei a demisionat. O mișcare neașteptată dublată de un alt anunț, cel făcut de președintele Vladimir Putin care a propus organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei, cu scopul consolidării puterilor Parlamentului asupra executivului.

Cu toate acestea, Putin, al cărui actual mandat se încheie în 2024 şi care conform legislaţiei în vigoare nu are dreptul să candideze din nou, a subliniat că Rusia trebuie să fie în continuare condusă de un sistem prezidenţial.

Principală măsură anunţată vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea guvernului, oferindu-i-se prerogativa alegerii şefului guvernului pe care preşedintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de şeful statului. Cu toate acestea, Vladimir Putin, al cărui actual mandat se încheie în 2024 şi care conform legislaţiei în vigoare nu are dreptul să candideze din nou, a subliniat că Rusia trebuie să fie în continuare condusă de un sistem prezidenţial. Fără să ofere precizări, Vladimir Putin a abordat şi problema modificării articolului care limitează numărul mandatelor prezidenţiale la două mandate succesive.

Scopul schimbărilor politice de pe scena politică de la Moscova îl reprezintă conservarea puterii de către Vladimir Putin, explică la RFI istoricul Armand Gosu:

“E un fel de struțo-cămilă. Nu îmi dau seama cum se va păstra prezidențialismul politic rus în condițiile în care o parte din atribuțiile președintelui se vor duce la Parlament. …Ca să înțelegem ce se întâmplă acum la Moscova trebuie să ne uităm și la demisia guvernului Medvedev dar și la anunțata reformă a Constituției Federației Ruse. Eu cred că miza supremă, obiectivul final este menținerea la putere a lui Vladimir Putin și după 2024, când actualului președinte îi expiră al patrulea mandat în fruntea țării și în mod normal nu ar mai avea voie să candideze.“