Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Cinci partide au creat Mișcarea Politică Unirea.”Vom candida la alegeri pe o listă comună”

chirtoaca_unirea_1.jpg

Mișcarea Politică Unirea, creată la Chișinău, 15 ianuarie 2020
Sursa imaginii: 
Facebook/Dorin Chirtoacă

La Chișinău, cinci partide unioniste au creat Mișcarea Politică Unirea. Pe lângă Partidul Liberal, care a lansat această inițiativă, din noua mișcare politică fac parte Partidul Naţional Liberal, Partidul Popular Românesc, Partidul Democraţia Acasă şi Uniunea Salvaţi Basarabia. Liderii celor cinci formațiuni politice au semnat acordul de constituire la 15 ianuarie, la 170 de ani de la nașterea marelui poet, Mihai Eminescu.

”Chemăm toate celelalte formațiuni politice să manifeste aceeași deschidere, în vederea înființării unei mișcări unioniste ce va activa permanent, din momentul formării și până la realizarea unirii, devenind, astfel, un continuator firesc al Mișcării de Eliberare Națională”, susțin reprezentații partidelor semnatare.

Printre obiectivele Mișcării Politice Unirea sunt ”consolidarea curentului unionist din Republica Moldova în vederea apropierii și realizării idealului nostru național, eliberarea de sub ocupația rusă și reîntregirea neamului românesc, prin unirea cu România, participarea într-un format unificat (bloc electoral) la alegeri locale, parlamentare, prezidențiale din R.Moldova”.

”Contracararea pericolului expansiunii influenței Federației Ruse în R.Moldova, precum și staționarea ilegală a armatei de ocupație, preluarea de obiective strategice, încercările de federalizare, asigurarea și realizarea șansei noastre a tuturor, indiferent de originea etnică a fiecăruia, de a avea o viață sigură și prosperă, în cadrul NATO și UE, prin revenirea în componența României, continuarea luptei pentru atingerea idealurilor Mișcării de Eliberare Națională, sunt alte obiective ale noii Mișcări Politice Unirea”.

Partidele fondatoare urmează să aibă un calendar comun al evenimentelor și activităților legate de cauza unirii, încurajează și face un apel către organizațiile civice unioniste, uniunile de creație, mediul academic, personalitățile din toate domeniile, autoritățile locale, dar și către cetățeni, din R.Moldova și din diasporă, ”în vederea obținerii implicării și susținerii lor, pentru a da mișcării un caracter de masă, național și popular”.

Amintim că, la sfârșitul anului 2019, fostul președinte al României, Traian Băsescu, declara că a obosit să se roage de liderii partidelor unioniste de la Chișinău să lase la o parte frustrările și ambițiile personale și să facă front comun într-o formațiune unică și puternică”Dacă ei nu se unesc, atunci își pierd vremea și își bat joc de unioniștii din R. Moldova”, a subliniat Traian Băsescu, într-o emisiune, la Jurnal TV. Fostul președinte a mai adăugat că de mai multe ori a încercat să discute cu politicienii unioniști, să-i pună la aceeași masă, însă fără prea mare succes. „Eu am avut discuții cu ei în diverse formule. Una spun și alta fac. M-am săturat să-i tot rog să se unească, să constituie o singură formațiune politică”, menționa Băsescu.

În opinia fostului președinte, consolidarea unioniștilor într-un singur partid le-ar permite să intre lejer în Parlamentul R.Moldova. 

 
Corespondentul RFI,Valeria Vițu despre Mișcarea Politică Unirea, creată la Chișinău