Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Câtă vreme Statele Unite rămân în Orientul Mijlociu, confruntarea cu Iranul va continua- interviu cu Joseph Sassoon

sassoon4.jpg

Joseph Sassoon, titularul catedrei al-Sabah de Politică și Economie Politică a Lumii Arabe , Universitatea Georgetown (Washington)

Joseph Sassoon este titularul catedrei al-Sabah de Politică și Economie Politică a Lumii Arabe de la Universitatea Georgetown din Washington.  El este expert în autoritarismul arab, subiectul  unei cărți publicate în 2016 la editura universității Cambridge, și în economia și politică Irak-ului,  tema a trei volume apărute sub semnătura sa și  țara în care familia profesorului Sassoon își are rădăcinile.

Nu întâmplător,  cele mai recente episoade ale confruntării americano-iraniene, asasinarea generalului Soleimani și riposta balistică a Teheran-ului,  au avut că scenă Irak-ul.  Este  consecință aproape inevitabilă a destabilizării provocate de invazia americană din 2003.  Saddam Hussein, dictatorul de la Baghdad, a fost înlocuit cu haosul în care au germinat sectarismul exploatat de clericii de la Teheran pentru a-și întinde tentaculele, și corupția care a generat mizerie și revoltă.   Joseph Sassoon argumentează că  gestionarea defectuoasă a tranziției post-Saddam a "decernat Iran-ului premiul întîi",  acest premiu fiind "coroana" de grupări paramilitare Shi'ițe--sectă majoritară atît în Irak cît și în Iran--care acționează la ordinul Teheran-ului și sunt, în același timp,  vectorii unei masive penetratii economice iraniene în Irak și în întreagă regiune medio-orientală.

 

Joseph Sassoon:  Nu-i nici un dubiu că influență iraniană în regiune este  în creștere. Ideea că Iran-ul este o supraputere regională este o constanța istorică,  articulată atît de Shah cît și de ayatollah-ul Khomeini,  liderul revoluției islamice.  Generalul Soleimani s-a plasat în continuitatea acestei tradiții. Evenimentele ultimelor săptămîni reprezintă o escaladare a vechiului conflict americano-iranian, părțile infruntindu-se direct, nu prin interpuși. Din păcate, încleștarea va continuă  atîta vreme cît Statele Unite rămîn în Orientul Mijlociu, unde au aliați.

 

Rep.:  Irak-ul nu este singurul teatru al acestei confruntări. Ce arie acoperă ea, cum arată harta acestui conflict exacerbat de hotărîrea unilaterală a actualei Administrații de a repudia acordul nuclear cu Teheran-ul?

 

Joseph Sassoon:  Conflictul acoperă o arie foarte extinsă. Cu excepția Africii de Nord, el se desfășoară  în întreagă regiune medio-orientală, din Arabia Saudită prin Golful Persic în Palestina, Israel, Siria, Liban, Irak, Yemen. Nu se limitează la o singură țară sau problema.

 

Rep.:  Acest conflict este geografic extins pentru că influență iraniană s-a extins și ea, cum ați precizat mai devreme. Care ar fi resorturile acestei extinderi, și ce rol a jucat în acest sens invadarea și ocuparea Irak-ului de către americani?

 

Joseph Sassoon:  Invadarea Irak-ului în 2003 a sfîrșit prin a-i decerna Iran-ului premiul întîi. A ieșit cîștigător categoric, politic, economic, social, religios--să nu uităm că multe dintre centrele religioase cele mai importante ale mahomedanismului Shi'it se află în Irak. Cu trecerea timpului, cu incertitudinile războiului civil care a sfisiat ani de zile țară, cu sectarismul care s-a ridicat în timpul acelui conflict și după, influență Iran-ului n-a încetat să crească. Nu-i vorba doar de politică sau religie. Influență economică a Teheran-ului în sudul Irak-ului este enormă, uneori în dauna industriei locale.  Și să nu uităm că înainte de 2003 Irak-ul era condus de un lider, Saddam, pe care iranienii îl considerau diavolul în persoană, factorul malefic ce le-a stat în cale în majoritatea celor 35 de ani ai regimului Ba'athist. E o ocazie ce nu poate fi ratată, și iranienii nu vor renunta la Irak. Cine controlează Irak-ul joacă un rol major în întreagă regiune.

 

Rep.:  Iran-ul, supus politicii americane de "maximă presiune" economică, și Irak-ul în prea lentă convalescență după invazia din 2003  sunt ambele zguduite de proteste populare.  Care sunt cauzele revoltei din Irak, este îndreptată și împotriva  influenței iraniene,  și cum va fi această răzvrătire populară afectată de uciderea generalului Soleimani? 

 

Joseph Sassoon:  Sunt proteste împotriva  corupției  înrădăcinate în sistemul irakian. E o țară bogată, care în 2007-8, cînd barilul de petrol s-a apropiat de 140 de dolari, acumula un masiv surplus bugetar  astăzi  volatilizat. Jaful a atins un nivel nemaivăzut în istoria Irak-ului.  Vorbim de miliarde dispărute fără urmă. Rețeaua electrică nu funcționează cum trebuie, infrastructură e delabrată, șomajul la cote înalte. Acesta este motivul demonstrațiilor, unele îndreptate  împotriva Iran-ului.  Va schimbă datele asasinarea lui Soleimani? E greu să ieși acum în stradă împotriva Iran-ului. Peste trei luni, dacă nu apar elemente noi, resentimentul și mînia provocate de condițiile economice și sociale se vor abate probabil iar asupra celor cu influență.

 

Rep.:   Au existat aceste "condiții" și înainte de 2003? Cum era sub Saddam, regim pe care l-ați studiat în amănunt? Îmi imaginez că era și atunci corupție...

 

Joseph Sassoon:  A fost corupție și sub Saddam, nimeni nu trebuie s-o nege, dar nu se poate compară cu jaful și corupția de după 2003. Nici un ministru n-ar fi îndrăznit să fure 40--100 de milioane de dolari, pentru că riscă să fie eliminat, cu tot cu familia, chiar dacă era fugit în străînătate.  Corupția și "darurile" bănești făcute de regim au devenit un mijloc de a controla oamenii. E un aspect fundamental a ce s-a petrecut după 2003. Vechiul regim a murit, dar n-a fost înlocuit cu nimic.

 

Rep.:   Soarta Irak-ului este îngemănată cu cea a Iran-ului, care  este prins în labirintul conflictului cu Washington-ul.  Este posibilă dez-escaladarea?  Executivul american actual pare să fi ales soluția forței.  Care ar fi alternativă?

 

Joseph Sassoon:  Cred că Iran-ul este o superputere regională, și trebuie găsită o modalitate de a co-exista, a trăi cu ea. Asta nu înseamnă să renunți la forță--iranienii respectă puterea--dar ea trebuie folosită proporțional, cumpănit, pentru protejarea intereselor americane și occidentale. În același timp,  trebuie să fie recunoscute statutul și prezența regională a Iran-ului.

 

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor:  http://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
Ascultă aici interviul cu Joseph Sassoon, titularul catedrei al-Sabah de Politică și Economie Politică a Lumii Arabe, Universitatea Georgetown, Washington