Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cetățenii europeni, chemați să stabilească viitorul Uniunii

eu_future.png

Sursa imaginii: 
https://ec.europa.eu/

Sunteți mulțumit de Uniunea Europeană așa cum este acum? Sau, poate, ați dori mai multă putere pentru instituțiile europene, o Europă mai implicată politic și social? Sau, dimpotrivă, vedeți Uniunea Europeană doar ca o piață comună de state suverane și doriți o influență mai mică a instituțiilor europene?

Ei bine, oricum ați privi lucrurile, aveți ocazia să spuneți ce gândiți și chiar să influențați Europa viitorului. Pentru că anul acesta se lansează Conferința pentru viitorul Europei, un amplu șantier care ar putea duce, după doi ani de dezbateri, chiar la modificarea Tratatelor.

În sesiunea plenară care s-a încheiat ieri, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care își prezintă viziunea pentru Conferința privind viitorul Europei, cu 494 voturi pentru, 147 împotriva si 49 abțineri.

Deputații doresc ca cetățenii să se afle în centrul discuțiilor ample ce vor avea loc. Și aceste discuții sunt necesare pentru că în fața europenilor au apărut noi provocări interne și externe, neprevăzute în momentul încheierii Tratatului de la Lisabona – vorbim dsepre anul 2009.

Cetățenii din toate mediile sociale, reprezentanții societății civile și părțile interesate la nivel european, sunt astfel chemați să se implice în stabilirea priorităților UE.

Parlamentul propune înființarea mai multor Agore pentru cetățeni - forumuri tematice ale reprezentanților cetățenilor, aleși aleator în conformitate cu criteriile de proporționalitate și reprezentativitate.

Dar și cel puțin două Agore pentru tineri, cuprinzând fiecare câte 200-300 de cetățeni, cu un minim de trei pentru fiecare stat membru.

Reprezentanții cetățenilor vor discuta concluziile Agorelor în plenul Conferinței alături de eurodeputați și de reprezentanți ai parlamentelor naționale, de miniștrii Consiliului, de vicepreședinții Comisiei și de reprezentanții altor instituții, organe și parteneri sociali ai UE.

Parlamentul este prima dintre cele trei instituții principale ale UE – celelalte fiind Comisia și Consiliul - care a adoptat o poziție privind instituirea și scopul viitoarei Conferințe.

În rezoluția adoptată, Parlamentul îndeamnă Consiliul și Comisia să își exprime angajamentul față de o posibilă schimbare a tratatelor și consideră că ar trebui avut în vedere un mecanism permanent de implicare a cetățenilor în decizii.

Iar Parlamentul dorește ca negocierile cu Comisia și Consiliul European să fie încheiate la timp pentru ca această Conferință să fie lansată cu prilejul Zilei Europei, la 9 mai 2020 și să aibă loc până în vara anului 2022.

Desigur, Uniunea Europeană este departe de a fi o construcție perfectă - în realitate nu este nici măcar terminată. Mecanismele sale sunt adesea complicate și există impresia că deciziile se iau departe de ochii și controlul cetățenilor. Mulți reproșează tocmai indecizia Uniunii Europene, cum ar fi acum în dosarul iranian.

Ar fi însă o greșeală să credem că acestea sunt motive pentru a sta deoparte, tocmai acum când oamenilor li se cere să se implice și să-și spună părerea.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 17 ianuarie 2020